2013. szeptember 02.
Próbáld ki az új táncőrületet, a kizombát!

A kizomba 30 éve alakult ki az afrikai Angolában. Ez a tánc egyszerre ötvözi az angolai társastáncot a folklór zenei és táncos elemekkel, illetve a Francia Antillákról származó zoukkal, ám mégis egyéni hangzású és ritmusú zenei műfaj. Hazánkban általában a salsát szeretőknek rendeznek kizomba esteket is, kívülről pedig nagyban hasonlít az argentin tangóra is, holott stílusában, jellegében is sok az eltérés. Aki viszont szeret táncolni annak érdemes kipróbálnia a kizombát!

A kizomba egy vidám, meghitt tánc, amely kevesebb technikai elemet tartalmaz, mint a salsa, egy meghittebb, romantikusabbnak is nevezhető tánctípus. A táncosok igazán közel vannak egymáshoz, mégis adott a könnyed, laza stílus, így egyszerre romantikus és mégis szabaddá tesz, egyszerűen magával ragad.

Bár alig 30 éves múlttal rendelkezik máris léteznek különféle irányzatai, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt. A Kizomba Angolana a semba és a zouk zene keveredéséből jött létre. Felfedezhetőek benne az afro zene elemei, azok közül is különösen az afrikai folklór. A Kizomba Passada megőrízte a szövegek eredeti nyelvét, a kreolt, zeneileg pedig a zouk zene és a Zöld-foki Szigetek dallam- és ritmusvilágának keveréke.A modern változatok közé tartozik a nyugodtabb Kizomba Flow és a lendületesebb, temperamentumos Ultimate Kizomba.

A kizomba olyan tánc, mely technika szempontjából két stílus jegyeit tartalmazza. Ha a vezetéstechnikát nézzük, akkor a kizomba inkább az argentin tangóra hasonlít, ámbár jellegénél fogva lényegesen kötetlenebb és sokkal lazább annál. Lépéstechnika alapján viszont már jellegzetesen afro táncstílusnak számít, mivel telitalppal és enyhén behajlított térddel táncolják úgy, hogy közben a csípő szabadon ringhat. A két technika ötvözete adja a kizomba igazi jellegzetességét.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs