2019. január 24.
Ortodox vallás szokásai

Sokak számára igazán furcsa lehet, ha egy másik vallás szokásairól beszélünk. Sőt sok esetben érthetetlenül állunk előtte, hogy mit és miért csinálnak így? Viszont gondoljunk csak bele, a számunkra meg a mi vallásaink tűnhetnek furának.

[wp_ad_camp_1]

Az ortodox vallásban a Karácsonyt január 6.-án és 7.-én ünneplik. Csaknem 3 héttel a katolikus ünnepek után. Sőt a nyugati katolikusok már a szilveszteren is túl vannak, nem csak a karácsonyi ünnepeken erre az időre. Ám, ha Oroszországot, Grúziát, Fehéroroszországot, Szerbiát, Egyiptomot, Etiópiát vagy Kazahsztánt vesszük alapul, akkor nálunk más szokások a jellemzőek. A különbség főként oda vezethető vissza, hogy a nyugati katolikusok és az ortodoxot más naptárt használnak. Vagyis máshogy értelmezik azokat, mint a keleti hittársaik. 1582-ben XIII. Gergely pápa bevezette a Gergely naptárt, amely azóta világszerte elterjedt és azóta is használnak. Ez a naptárreform azért volt javasolt, hogy a Húsvét ünnepe közelebb essen a tavaszi napfordulóhoz. Viszont az ortodox katolikusok egy másik naptárt részesítenek előnyben mind a mai napig, ami ezt jelenti, hogy az ő ünnepeik 13 nappal előrébb csúsznak.

Ám mára már vannak egyes országok, ahol az ortodoxok is átvették a Gergely naptárt, így az ő ünnepeik egy időben vannak a nyugati katolikusokkal. Ilyen pl. Görögország, Bulgária és Jeruzsálem is. A keleti ortodoxok viszont megtartották a Krisztus előtti 46-ban bevezetett naptárt, így az ő ünnepeik eltérő dátumra esnek. Viszont a szokásaik sokban megegyeznek más vallásokkal. Karácsony előtt böjtöt tartanak, amíg nem jelenik meg az első csillag az égen. Az ortodox karácsonyi menü nem tartalmaz húst és alkoholos italokat. Viszont a hagyományok szerint 12 fogásból kell, hogy álljon, amely 12 apostolt szimbolizálja.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs