2015. március 22.
Orgona, a virágillatok királynője

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, tartja a mondás. És aki a virágot szereti, az teljesen biztos, hogy az orgonát is szereti. Egyszerű szépsége, fenséges illata, minden virágszerető embert lenyűgöz. Az orgona az egyik legkedveltebb bokor, díszfa, mely tavasz közepétől nyár közepéig ontja a virágait. Az orgonabokrot általában a kertek szélére ültetik.

Az orgonabokor ültetéséhez napos helyet válasszunk, hogy  naponta legalább 6 órán át  érje a napfény. A gödör mélysége kb. 3-5 centiméterrel legyen mélyebb, mint amennyire a palántát akarjuk ültetni.

Figyeljünk arra, hogy a talaj legyen jó szellőzőképességű, így nem árt, ha keverünk hozzá némi homokot, tőzeget vagy komposztot. Tegyük az orgonabokor palántát a gödör közepébe, és töltsük fel kavicsos, komposztos földdel, és döngöljük le. Ezután öntözzük meg Rendszeresen locsoljuk, és tartsuk nedvesen a talajt száraz időszakban is. biztosítsuk a talaj állandó nedvességtartalmát a száraz évszakban is.

Az orgonabokor szívós, fagytűrő növény, még a -40 °C-os fagyot is kibírj. Ha  sérült vagy elhalt ágakat találunk a növényünkön, azt  metszőollóval távolítsuk el. Az orgonabokrot ősszel vagy télen, a pihenési időszakban javasolt megmetszeni. Miután az utolsó virágok is leszáradtak, formára lehet metszeni a bokrot. Műtrágyázni csak akkor kell, ha a bokor fejlődése nem bizonyul megfelelőnek. Műtrágyát ne használjunk gyakrabban, mint  csak 3-4 évente.

A legdekoratívabb fajta a kínai orgona, mely május elején kezd virágozni. Virágai lilás színűek, a virágfürtök 10-12 centiméter hosszúságúra nőnek meg. Egy másik kedvelt orgonabokor a fehér perzsa orgona, melynek sötétzöld levélzete és krémszínű virágzata van. A James Macfarlane orgonabokor a legjobb fagytűrő. Virágai június elején bomlanak ki, és gyönyörű rózsaszínben pompáznak.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs