2015. február 04.
Neveljünk élő sövényt!

Amikor újjá éled a természet, mindannyian tervezgetni kezdünk: mit szeretnénk a kertbe? Mit ültessünk? Mit alakítsunk át, hogy minél szebb, minél mutatósabb legyen a kertünk? Sokan ilyenkor tavasz közeledtével határozzuk el, hogy élő sövényt szeretnénk a kertünkbe, vagy a meglévőt szeretnénk sokkal szebbé tenni. Mit kell tudnunk az élő sövényekről?

A sövényt ültethetjük térelválasztóként, vagy ha kíváncsi szemek elől szeretnénk kertünket elzárni, esetleg a kert egyik részét akarjuk elhatárolni a másik felétől. De ültethetünk szimplán dekorációs célból is sövényt, ez esetben a nagy zöld felület tökéletes háttért nyújt majd a színes virágoknak. A sövényfal készülhet virágzó növényekből is, így színes lesz a sövényfalunk.

Ha szép egyenletes sövénykerítést szeretnénk, annak titka a rendszeres, szakszerű nyírásban rejlik, mely hamar meghozza az eredményt, egyenletes sűrű lombozatot kapunk általa. A tavaszi nyírás a növekedést serkenti, az őszi pedig előkészíti a növényt a téli pihenésre. A rendszeres nyírással évről évre megfiatalítjuk a növényünket. A nyírás során ügyeljünk arra, hogy a bokor alsó része legyen szélesebb, mint a felső, ez esetben felső ágak nem fogják beárnyékolni az alsókat, valamint hó súlya sem töri le az ágakat

A nyíráshoz kézi sövényvágó ollót, vagy elektromos sövénynyírót használhatunk. A vastagabb ágakat fűrésszel távolítsuk el, a nyírás után pedig mindig öntözzük meg a növényt, ezzel is segítve azt a növekedésben.

Az első évben csak mértékkel szabad visszavágni a sövényt, különben lassan indul növésnek. A virágzó sövényeket, (pl. aranyeső) virágzás előtt kell metszeni, a lombhullatóakat pedig a tél végén. Célszerű tavasszal kevésbé metszeni, ősszel alaposabban.

Ha még nincs sövényünk, tavasszal érdemes telepíteni. Ehhez tökéletes a bukszus, mert könnyen gondozható, nagyon szép az aranyeső, levendula, nyári ciprus, babérmeggy, borbolya, tuja és a magyal is élő sövénynek.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs