2017. október 16.
Néhány hasznos tanács, ha zabkását fogyasztunk reggelire

Az egyik legnépszerűbb reggeli – a tojás után persze – az a zabkása. Ez elegendő energiát ad a napi teendők elvégzéséhez, ráadásul ízletes is, hiszen azzal ízesítjük, amivel csak akarjuk. Tejet is önthetünk hozzá, fahéjat, magvakat szórhatunk a tetejére.

[wp_ad_camp_1]

Azonban ha még ennél is különlegesebb és táplálóbb ízekre vágyunk, arra is van lehetőség. A magok mellett (amelyek közül a mandula talál a leginkább) aszalt gyümölcsöket is tehetünk a tányérra. Azonban a legfontosabb trükk, hogy az étel finom és megfelelő állagú legyen, az alapanyag helyes használatában rejlik. Egyszerre csakis egyetlen fajta zabkását főzzünk meg! Így nem kell majd attól tartanunk, hogy helyenként túl pépes, helyenként pedig túl kemény lesz. Felejtsük el azt is, hogy főzés előtt megpirítjuk. Soha ne sózzuk meg őket! Bár ízüket markánsabbá teheti, egyáltalán nem egészséges. Ízfokozóknak használjuk inkább az említett magvakat, gyümölcsöket, esetleg egy kis mézet. Fontos, hogy főzés közben ne felejtsük el folyamatosan kavargatni.

Ha lehetőségünk van rá, pl. ha a nyári gyümölcsszezon kellős közepén járunk, akkor mindenképp tanácsos friss kiegészítőkkel dolgozni. Nincs is ízletesebb és felfrissítőbb, mint egy vitamindús zabkása már a reggeli órákban. Sőt, ha még joghurtot is keverünk bele, akkor a reggeli fehérjeadagunk is biztosítva van, és ez által még több energiát nyerhetünk. Ha nem szeretjük az édességet, akkor léteznek sós receptek is, amelyeket legtöbbször gombával kell elkészíteni. Itt a zabkása a rizs funkcióját tölti be, úgyhogy ezt általában akkor alkalmazzák, amikor az nincs a kéznél. Sokkal jobb, ha édesség, vagy reggeli gyanánt fogyasztjuk. Ilyenkor sem kell túlzásba vinni az édesítést, elég, ha csak ilyen aromája lesz az ételnek a savanykás gyümölcsök mellett.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs