2015. október 12.
Nápolyi utazás

Nápoly Európa egyik legrégebbi városa, Dél-Olaszország meghatározó központja. A város rendelkezik Európa legnagyobb történelmi városközpontjával. Részben ennek is köszönhető, hogy a várost élő múzeumként szokták emlegetni; ez a sajátossága teszi Nápolyt igazán különlegessé, ami miatt turisták tömegei veszik a fáradságot, hogy egészen a Dél-Olaszországig utazzanak.

Úgy tudjuk, hogy 1830-ban ebben a városban készült az első pizza, ami az olaszok leghíresebb ételévé nőtte ki magát. Ma talán nincs is olyan ország a földön, ahol ne lenne népszerű a pizza.

Ezzel szemben Nápolynak meg kell küzdenie a maga fekete erőivel… A városban kifejezetten rossz a közbiztonság, jelentős a korrupció és mindennaposak a zsebtolvajlások és rablások. Emiatt a turizmus eredményessége is hátrányt szenved, amivel szemben gyakorlatilag évtizedek óta tehetetlen a városvezetés. És ha ez nem lenne elég, a város jelentős részei koszosak, zsúfoltak és rendezetlenek. Emiatt gyakorlatilag csak az előkelőbb környékeken épült szállodák és turisztikai szolgáltatások vonzóak a fizetőképes turisták számára.

Mindenesetre kijelenthető, hogy a „nyócker” stílus sokaknak bejön, a rendezetlenségnek is van némi bája; vannak olyan turisták, akik épp a sok falfirka miatt tartják emberközelinek Nápolyt. A rengeteg történelmi látnivaló, a szemetes és rendezetlen utcák és a sok falfirka elég érdekes városképet nyújt, de mindenképpen látni érdemes Nápolyt.

Nápoly kiváló választás azoknak a turistáknak, akik kiindulási pontot keresnek Dél-Olaszországban. A várostól elérhető távolságban helyezkedik el a Vezúv által elpusztított Pompeji és Herculaneum, de csodálatos kiránduló- és nyaralóhelyekre is bukkanhatunk a közelben; Capri és Ischia Dél-Olaszország legcsodálatosabb nyaralóhelyeinek egyike.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs