2018. október 12.
Napallergia tüneteinek kezelése könnyedén

Sajnos évről évre nagyobb számba jelentkeznek a napallergia tünetei az emberek körében, szinte már népbetegségként számolhatunk be róla. Amely annak köszönhető, hogy egyre erősebb a Nap sugara.

Ha a napallergiát pontosan szeretnénk definiálni, akkor legjobban úgy írhatjuk le, hogy egy immunológiai folyamat, amelynek a kiváltó oka maga napsugárzás. Tehát a napallergia során egy napfényre való allergiás reakcióról van szó. A napallergia legfőbb tünetei között megfigyelhető a hólyagos bőrfelszín, csalánkiütés, apró vörös duzzanatokat jelentkezése a bőrön, bőrpír a napfénynek kitett bőrterületen, illetve bőrviszketés. A napallergia esetén jelentkező csalánkiütéses reakció viszonylag ritkának számít. Sajnos a napallergia kialakulásának az okai mind máig rejtély, és nincs rá pontos magyarázat. A legtöbb kutatás arra mutat, hogy valószínűleg egy génmutáció által jelentkezik, illetve örökletes is lehet. A napallergia már gyakoribb változata a polimorf fény-exanthema, melynek főként nőket érint, ám a kiváltó ok itt is ismeretlen, viszont erről kijelenthetjük, hogy ez is örökletes megbetegedés.

A napallergiának ismert egy harmadik típusa is, amely a fotoallergiás reakció, mely nem kifejezetten a napfény hatására, hanem az elfogyasztott élelmiszerre, gyógyszer vagy krém hatására jelentkezik, mikor reakcióba lép a Nappal. Az effajta reakciót okozhatják különféle növények is, mint a zeller, paszternák vagy a citrusfélék. A napallergiás tünetek jelentkezésénél, mindig azt kell elsősorban meghatározni, hogy pontosan melyik jellegű allergiával állunk szemben. Bármilyen reakciókkal is szembesülünk, a különböző kezelések mellett ajánlott, hogy elkerüljön a direkt napot és fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrünket az erős sugárzáshoz.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs