2017. július 14.
Mosópor helyett mosószóda, öblítő helyett ecet

Manapság már számos mosószer márkával találkozhatunk a piacon, melyek rendkívül hatékonyak és kellemes illatúak, viszont ezek egészségünk és környezetünk számára is károsak.

A mosószerekre és öblítőkre minden család rengeteget költ. Igyekszünk mindig a legjobbat megvásárolni, mely hatékonyan eltávolítja a foltokat és kellemes illatot ad ruháinknak. Mégis előfordul, hogy nem tisztítanak megfelelően, és még mosószerfoltot is hagynak a ruhán, nem beszélve arról, hogy ezek a szerek mennyire károsak a természet számára. A mosóporok sok vegyi anyagot tartalmaznak. Megtalálhatóak bennük enzimek, tenzidek, vízlágyítók, fehérítőszerek, lúgok, vázanyagok. Ez helyett ajánlatos inkább mosószódát vagy mosódiót használni, melyet alkalmazhatunk a gépi és kézi mosás során is. Áruk nagyon kedvező, olcsón megvásárolhatóak bioboltokban, vagy drogériákban. Mindkettő rendkívül hatékony és egyben környezetkímélő is.

Az öblítők egyik hátránya, hogy számos káros anyagot tartalmaz, mint például a benzil alkohol-t, amely egy szintetikus illatanyag, ami árthat a légutaknak, valamint fejfását és szédülést is okozhat. Az öblítők helyett ajánlatos a környezettudatos életmód érdekében, inkább ecetet használni, ami fertőtlenítő és vízkőoldó is egyben. Lágyítja a ruhát és megélénkíti a színét. Ezzel jót tehetünk mosógépünknek, hisz az ecet megakadályozza a vízkőlerakódást. Csak öntsük az öblítős tartályba háromszorosára hígított 20%-os ecetet és már élvezhetjük is a tiszta ruhák természetes illatát, miközben egyáltalán nem kell tartanunk az ecetszagtól. Amennyiben ragaszkodunk hozzá, hogy ruháink illatozzanak, akkor készítsünk mi magunk otthon illatos öblítőket. A vízzel feloldott ecethez, tegyünk illóolajakat, például narancsosat, levendulásat, ánizsosat, stb..


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs