2013. szeptember 16.
Mit nem szabad mondani amikor fizetésemelést kérsz?!

„Azóta nem volt fizetésemelésem, amióta…” Talán ez az érv egy évtizeddel ezelőtt még megállta volna a helyét, mivel a legtöbb köz- és versenyszférában működő vállalatnál el lehetett várni az inflációt meghaladó növekedést, de ma már nem.

[wp_ad_camp_1]

„Lehet, hogy nem épp a legjobbkor, viszont…” Nem várhatsz pozitív választ, ha már előre külső indokot jelölsz meg az elutasításra saját magad. Itt rólad van szó, nem pedig a gazdasági helyzetről vagy a főnök új autójáról. Arra nagyon ügyelj, hogy még véletlenül se hozz fel ellened dolgozó érveket, mivel így a kimenetel szinte biztosan sikertelenséghez vezet.

„Már olyan régóta itt dolgozom…” A munka szerződésedben szerepel, hogy adott időközönként kötelező emelni a fizetésed, ha igen, mennyivel? Nos, ha nem, akkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a vállalatnál töltött idő önmagában bizony nem érdem. A hangsúly minden esetben inkább a teljesítményen alapul. Jó megközelítés ellenben, ha rámutatsz arra, hogy mennyi mindent csináltál az elmúlt hónapokban a cégért.

„Két ember munkáját látom el…” Na és kiknek a munkáját? Egyáltalán nem nem szép dolog másokat beárulni a főnöknél, sőt tudnod kell, hogy manapság sajnos a leépítések miatt a legtöbb munkavállaló a régen megszokott melómennyiség többszörösét végzi, ezzel nem vagy egyedül. Az igazság az, hogy sokan állnak sorba még az ilyen lehetőségekért is, avagy inkább ne tüntesd fel tragikus színben a dolgot!

„Még a Lajos is jóval nagyobb fizetést!” Először is le kell tisztázni, hogy a Lajos beosztása és feladatköre pontosan megegyezik-e a Tiéddel, illetve a munkát éppen olyan minőségben végzi el, mint te? Valószínűleg kicsi az esély, hogy igennel válaszolj. Amennyiben mégis, akkor adott egy harmadik kérdés. Honnan volt Neked arra időd, hogy mindezt kinyomozd? Nagyon vigyázz, mivel bizony sok cégnél diszkréten kell kezelni a fizetést.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs