2019. november 02.
Mit ne csinálj lakástűz esetén?

Magyarországon évente több tűz eset is történik. Nagyon fontos, hogy tisztában légy vele, mit kell tenni, de az is, hogy tudd, mi az, amit tilos. Ha tűz üt ki, akkor a padlóhoz közel kell minél előbb kijutni a lakásból, hogy a felfelé szálló füstből minél kevesebbet lélegezz be.

[wp_ad_camp_1]

Ha nem lehet kijutni, akkor egy ablakkal rendelkező helyiségbe kell menni és megpróbálni eldugaszolni a füst útját. Ha viszont a helyiségbe már bejutottak a lángok, akkor az ablakot nem szabad kinyitni. Az ablak kinyitásával friss oxigén árad a helyiségbe, aminek hatására a tűz hirtelen belobbanhat. Csak abban az esetben lehet ablakot nyitni, ha a helyiségben még nincsenek lángok vagy, ha nincs más esély a menekülésre. Az előbb említettek igazak az ajtókra is. Továbbá ügyelni kell az ajtók esetében arra is, hogy a kilincs forró lehet, így megégetheted magad, ha rámarkolsz. Az ajtón át való meneküléskor mérlegelni kell, hogy vajon mi lehet a másik oldalon. Könnyen elképzelhető, hogy az ajtó túloldalán tűz tombol vagy nagy mennyiségű mérgező szén-dioxid van.

Szerencsés, ha tisztában vagy vele, hogy mi okozta a tüzet. Az olajtűzről és az elektromos tűzről tudni kell, hogy mindkettőt tilos vízzel oltani. Az olajtűzre a megoldás az oxigénhiány. Vagyis az égő serpenyőre egy fém serpenyőt kell rádobni. Az elektromos tűz oltása előtt pedig mindenképp áramtalanítani kell. Ha viszont mindenképp menekülni kell, akkor soha ne lifttel menekülj. Egyértelműnek tűnhet, azonban a pánik hatására sokan mégis ezt választják. Holott a tűzben a lift is sérülhetett, még akkor is, ha nincs rajta szemmel látható sérülés. Ilyen esetben a lift használata életveszélyes lehet, ezért okosabb döntés a lépcsőt választani inkább. A fenti tanácsok jól jöhetnek, ha tűz ütne ki, elvégre jobb félni, mint megijedni!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs