2014. augusztus 19.
Mit kell tudni az esőkertekről?

Az esőkertek a csapadékos vidékeken szinte teljesen önellátók, hiszen vízszükségletüket az esővízből elégítik ki. A titok a pontos tervezésben rejlik, ami követi a csapadék folyásirányát, a kert létrehozása tehát alapos megfigyelést igényel és a vízkedvelő növények gondos összeválogatását.

Az esőkertek kis alapterületűek, hiszen a csapadék mennyisége nem teszi lehetővé, hogy óriási parkokat öntözzünk vele. A kerteknek ezen típusa az elmúlt években nagyon népszerűvé vált a világ valamennyi pontján, mivel azonkívül, hogy a tulajdonosok is spórolhatnak vele, a környezet megóvása, a vízkészletekkel való takarékoskodás szempontjából is nagyon előnyös megoldás.

Miután pontosan feltérképeztük, hogy kertünkben az esővíz pontosan milyen irányban halad, mélyedéseket készítünk, melyekkel megfoghatjuk az áramló vizet. Egy esőkert nagyszerű helyen van az ereszcsatornák közelében, de a járdáról is ügyesen elvezethetjük a vizet, hogy egy pompás és környezetbarát kertet alakíthassunk ki.

A talaj természetes szűrőként működve tisztítja meg az esővizet, ami fontos szempont, ha azt is figyelembe vesszük, hogy milyen víz kerül a közeli folyókba, patakokba. Az esőkertek egyik nagy előnye, hogy a gyakran pocsolyák formájában, feleslegesen összegyűlő vizet hasznosítja, azaz sokkal komfortosabbá teszi az egész udvart.

Az esőkertben gyönyörűen fognak fejlődni a sásfélék, páfrányok, valamint egyes cserjék is. Érdemes őshonos növényeket telepíteni, melyekkel semmi egyéb teendőnk nem lesz a továbbiakban.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs