2014. szeptember 12.
Mit kell tudni a lakásvásárlási hitelről?

Bár a devizahitelek árfolyam emelkedése után szinte mindenki sokkal óvatosabb lett a hitelekkel, azért vannak ma is, akik ennek segítségével szeretnének lakáshoz jutni. A kölcsönfelvételt az alábbi szempontok alapján érdemes végiggondolni:

[wp_ad_camp_1]

  • Mikor érdemes hitelt felvenni?
  • Melyik bankot válasszuk?
  • Kitől tudunk tanácsot kérni hitelfelvétel előtt?
  • Mekkora törlesztő részletet tudunk felvállalni hosszútávon?
  • Forinthitel vagy devizahitel?
  • Érdemes-e forinthitelre áttérnie, aki már rendelkezik devizahitellel?

A lakáshitel az egyik kiemelt jelentőségű hitel. A lakáshitelek (vásárlás, felújítás, bővítés) a legolcsóbb hitelek ugyan, de 10-15-20 évre jelent folyamatos fizetési kötelezettséget.

Mikor érdemes hitelt felvenni? A legjobb, ha az ember nem adósodik el, hanem gazdálkodik abból a keretből, amely rendelkezésére áll. A nagyobb beruházásokhoz azonban gazdaságilag ésszerű megoldás a hitel felvétele. A leggyakoribb ok Magyarországon hitelfelvételre a lakásvásárlás.  Amennyiben a saját erő nem éri el a lakás értékének legalább egyharmadát, a vásárlás kockázata jelentősen megnő.

Melyik bankot válasszuk? Nagy általánosságban elmondható, hogy szinte minden bank különböző hitelkonstrukciókat dolgoz ki és a hitelek feltételei nehezen összehasonlíthatóak. Azt, hogy melyik banknál lesz érdemes felvenni a hitelt több különböző szempontot érdemes végigvizsgálni: Hitelösszeg, fedezet,cél, hitelképesség, vállalható törlesztő részlet – mint a hitel alapvető paraméterei.

Forinthitel vagy devizahitel? A deviza nagy hátránya, az adós ki van téve az árfolyam ingadozás veszélyének. A forint gyengülése komoly adósságnövekedés eredményez.

Mivel ez egy nagy súlyú döntés, mindenképpen ajánlatos szakértő segítségét kérni!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs