2015. augusztus 09.
Mit kell tudni a kutya szívférgességről?

Nagyon hasznos, ha kis kedvencünket időnként elvisszük állatorvoshoz ellenőrzésre, ugyanis ilyenkor fény derülhet olyan betegségekre, melyek tünetei nem annyira kifejezettek. Sokszor fordul elő például, hogy a kutya alvásigénye megnő. A gazdi ilyenkor azt gondolhatja, hogy a kutyus idősebb kora miatt szundít többet, mint korábban, ám a háttérben egy súlyosabb betegség is állhat.

A kutya szívférgesség is azon betegségek sorát bővíti, melyek a tünetei alapján nem is igazán ismerhetőek fel. A kutya szívférgesség legjellemzőbb tünete, hogy a kutyus sokat alszik és nagyon fáradékony. Emellett ritkább esetben ennél látványosabb tünetek is lehetnek, mint amilyen többek között a légszomj.

Magyarország területén egyelőre kevés kutya szívférgesség kerül diagnosztizálásra, bár ez nem azt jelenti, hogy a számuk évről évre nem növekszik. Inkább arról van szó, hogy a kutyatulajdonosok nem ismerik fel a betegséget, és nem fordulnak vele szakemberhez, aki ezt meg tudná állapítani, valamint kezelni is tudná azt.

A kutya szívférgesség kiváltó oka egy, a szúnyogok által terjesztett betegség, mely, ha kezeletlenül hagyják, akkor halálhoz is vezethet. Ám, amennyiben még idejében felismerjük, és szakemberhez visszük a kutyusunkat, nem kell a legrosszabbtól tartanunk. A betegséget a kutyus tüdejében, ritkább esetben a szívében élő Dirofilaria immitis nevű fonálférgek okozzák. A már kifejlett férgek nagysága elérheti az akár 30 cm-t is.

A kutya szívférgesség megállapítása vérvizsgálattal történik, hiszen a többi tünetre nem igazán alapozhatjuk a betegség meglétét. Ha az eredmény negatív, akkor lehetőség van megkezdeni a kutya szívférgesség megelőzését. Amennyiben szeretne bővebben is olvasni a kutya szívférgesség témájában, keresse fel a www.kisallatdoki.hu internetes oldalt.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs