2014. április 14.
Mit kell tenni az állásinterjú után?

Sokan nagyon izgulnak az állásinterjú miatt, ami persze teljesen természetes. Ma már rengeteget lehet viszont arról olvasni, hogy miképp is lehet leküzdeni a felesleges izgalmakat, hogy hogyan is lehet, felhívni magunkra a figyelmet, mit kell mondani és mi az, amiről véletlenül sem beszéljünk. Arról viszont már csak kevés szó esik, hogy mit kell tenni, ha véget ért az interjú.

Először is fontos, hogy ne hallgass, ugyanis a kapcsolattartás, az utólagos érdeklődés nagyon fontos. Természetesen nem kell erőltetni a dolgot, egyszerűen csak kérdezd meg az interjú végén, hogy várhatóan mennyi időt vesz igénybe a döntéshozatal, de érdemes utána egy e-mailt is küldeni, amiben megköszönöd az alkalmat. A szakértők szerint a kapcsolattartás legjobb módja minden esetben az, amit Te magad a legnyilvánvalóbbnak érzel. Természetesen a személyes e-mail címek és a telefonszámok tabut jelentenek, szorítkozz kizárólag a céges elérhetőségekre.

Ha épp a válaszhiány kínoz, akkor is maradj udvarias. Ha a cégnél azt mondták, hogy a következő hétre meglesz döntés, de péntek este még semmi hír, akkor az érdeklődésed jogossága természetes. A túl sok kommunikáció ebben az esetben riasztó lehet, de egy levél az etikett szerint még belefér. Fogalmazz hivatalosan, de kedvesen, ám sürgetni nem érdemes.

Ha a határidőn túl is türelmesen vártál a cég válaszára, de még mindig nem érkezett semmi, akkor jobb, ha megbarátkoznod a ténnyel, hogy ennek annyi, kár tovább haboznod. A legjobb amit tehetsz ilyenkor, ha inkább az előtted lévő lehetőségekre koncentrálsz. A vállalatnál úgyis ismerik az elérhetőségeidet, ha mégis kellesz majd jeleznek, ebben biztos lehetsz.

Saját érdekesben jó, ha tudod, hogy a pályázati folyamat során semmit sem szabad biztosra venni. Attól, hogy egy cég szaglászik utánad, referenciát kértek a korábbi munkahelyedről, még mindig nincs garancia arra, hogy megkapod az állást, ezt jó előre tudni.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs