2018. március 01.
Minden amit tudni kell a 2018-as húsvétról

A Húsvét a Karácsony mellett a legnagyobb keresztény ünnep, amely során a keresztények Jézus feltámadását ünneplik, hiszen a Biblia szerint Jézust keresztre feszítették Nagypénteken, harmadnapon pedig feltámadott. A Húsvét eredetileg egybeesett egy zsidó ünneppel, a pészahhal, ilyenkor pedig a zsidók az Egyiptomból való kivonulást ünneplik. A húsvétot a Nagyhét előzi meg, a Nagyhét pedig Virágvasárnappal kezdődik, amely során Jézus bevonulását ünneplik szamárháton Jeruzsálembe.

Húsvét 2018 évében április elsejére és másodikára esik, bővebben az ünnepről pedig a pontosido.com-on olvashat, itt mindent megtudhat a húsvéti jelképekről, az ünnep történetéről, eredetéről és a mozgóünnepről is. A húsvétot mozgóünnepnek nevezzük, mert minden évben más napra esik. Legelőször a Níceai zsinaton tettek kísérletet arra, hogy meghatározzák a húsvét ünnepét, és eredetileg a nap-éj egyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapra esett volna, de ez bonyodalmakat okozott, ezért végül a katolikusok számításai szerint állapítjuk meg minden évben, hogy melyik vasárnapon és hétfőn ünnepeljük Jézus feltámadását.

A Húsvét név abból ered, hogy a Nagyböjti időszak után újra lehet majd húst fogyasztani. A Nagyböjti időszakot és a húsvétot a Nagyhét köti össze, és a Nagyhét a böjt utolsó hete. Nagycsütörtökökön a keresztények az utolsó vacsorát ünneplik, Nagypénteken pedig Jézus keresztre-feszítését. Amennyiben még ennél is több információt és részletet szeretne megtudni a húsvétról, a jelképekről, például a bárányról, a nyúlról és a tojásról, akkor nem árthat fellátogatni weboldalunkat a pontosido.com-ot, hiszen itt mindent megtalála a témával kapcsolatban, és akár hozzá is szólhat a témához és megoszthatja mindenkivel azt, amit az ünnepről tud.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs