2013. augusztus 08.
Milyen étrend-kiegészítőt készítményt érdemes választani?

Ma már se szeri se számra az étrend-kiegészítő készítményeknek, melyek az üzletek polcain mosolyognak ránk vásárlás közben. Többsége valóban hatásos is, de gyakran mégsem nem hozzák a kívánt eredményt. Pontosan ezért a kiválasztásuknál több szempontot is figyelembe kell venni.

Először is lássuk milyen étrend-kiegészítők léteznek. Két alap csoportba szokás őket sorolni. Az egyik a vitamin és ásványi anyag tartalmú készítmények csoportja. A másik csoportba a növényi kivonatok tartoznak, melyek a bennük található vitaminok és nyomelemek mellett, bonyolult molekulák keverékeit is tartalmazzák. Az étrend-kiegészítőket megkülönböztetjük az egy összetevőjű és a több összetevő készítmények alapján is. Az egy összetevőt tartalmazóak leginkább valamilyen hiányállapot kezelésére alkalmazhatóak. A multi készítmények fokozott szellemi vagy fizikai terhelés ellensúlyozására alkalmasak leginkább.

Adottak a problémákra összeállított készítmények is. Igazán sok panaszra és betegségre a mai napig hatásosan alkalmazhatóak. Azt azonban tudni kell, hogy jótékony hatásukat nem önmagukban érik el, hatásuk más anyagok kölcsönhatása nélkül nem jön létre. Éppen ezért érdemes szakember segítségét kérni, aki az észlelt panaszok alapján meghatározza, mely készítmény a lehatásosabb az egyén számára.

Hogy mire, mit is szedjünk nehéz kérdés. Érdemes szakemberhez fordulni, hiszen nem mindegy, hogy megelőzésre vagy konkrét betegségre keresünk természetes gyógyírt. A szakember azt is elárulja, hogy mi az a mennyiség, amit fogyasztani kell, illetve azt is megtudhatjuk, hogy készítmény ártalmas lehet e, vagy sem. Amikor egy bizonyos tünetre szedjük a kiválasztott készítményt, már pár héten belül érezhető a hatásos volt-e vagy sem. Amennyiben nem, érdemes újabb összeállítás után nézni, másik készítményt kipróbálni.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs