2019. április 08.
Miért tilos vihar idején zuhanyozni?

Sokan nincsenek tisztában vele, hogyha dörgés és villámlás ideje alatt mennek el zuhanyozni, vagy kezdenek el mosogatni, akkor mekkora veszélynek teszik ki magukat. Mi erről szeretnénk beszámolni.

[wp_ad_camp_1]

Vannak bizonyos tények melyeket nem ajánlott viharos időben végezni. Erről már a nagy szüleink is megvoltak győződve, ám mára már sok esetben tudományos tényekkel is alátámasztották őket. Ilyen lehet az a tény, hogy vihar esetén ne álljunk ablakban, ne zuhanyozunk vagy éppen a mosogatást is hagyjuk későbbre. Egyes villámlásspecialisták azt javasolják, hogy vihar idején maradjunk mindentől távol, amely vezetheti az áramot. Itt kell megemlíteni a villamos és a vízvezetékeket is. Sokan ezeket a dolgokat nem veszik komolyan, mondván, hogy az ő otthonukban műanyagcsövek vannak, ám a szakemberek őket is figyelmeztetik, hogy bizony ők is veszélyben lehetnek. Mivel valójában a víz is vezeti az áramot. Vagyis, ha az udvaron valamibe belecsap a villám, és néhány pocsolya is megtalálható a közelben, akkor vízben álló embert is villámcsapás érheti.

Nem kell rögtön megijedni, ugyanis annak az esélye, hogy belénk csap a villám, egy a hatszázezerhez. Ám a statisztikai felmérések alapján még így is elég sokan szenvednek el villámcsapást. Vagyis évente 240 ezer ember, akikből majdnem minden tízedik, vagyis 24. életét veszti. A villámcsapás akár a 300 millió voltos feszültséget is elérheti, így cseppet sem csoda, ha az érintetteknél súlyos sérüléseket okoz. Villámcsapás következményeként a leggyakoribb sérülés az idegkárosodás, amely többféle kognitív zavart is okozhat. Melyeknek többsége maradandónak nevezhető. Ezt tudva, már biztosan, hogy Ön is kétszer meggondolja, hogy későbbre halasztja a zuhanyozást, vagy sem.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs