2015. december 02.
Miért szeretjük a citromot?

Sokat lehet hallani a citrom C-vitamin tartalmáról, ezért ez a déli gyümölcs érthető módon fontos szerephez jut a téli vitaminpótlás során. A rendkívül savanyú íze ellenére mégis népszerű; használjuk ételek ízesítésére, levét teába csepegtetjük, sokan nyersen fogyasztják.

A citrom természetes emésztés segítő hatással rendelkezik, emiatt kiválóan alkalmazható túlevés vagy éppen diéta során. Az ivóvízbe csepegtetett citromlé nem csak természetes vitaminokhoz juttatja a fogyasztóját, hanem segít az elegendő mennyiségű folyadék kellemesebb elfogyasztásában is. Segítségével akár az ecet is pótolható vagy helyettesíthető.

A benne lévő C-vitamin érzékeny a hőre, ezért az ételekhez mindig csak főzés után adagoljuk. Ugyanígy a teába csepegtetett citromlével is várjunk egy-két percet, míg a tea hűl néhány fokot.

A citrom csodálatos gyümölcs, de fogyasztása nem minden esetben és nem minden mennyiségben ajánlott. Az utóbbi években szinte divathullámként söpört végig az interneten az úgynevezett citromdiéta, ami edzés és fegyelmezett táplálkozás nélkül is csodálatos alakot ígért. Ezt fenntartással és óvatossággal kell kezelni. A citromdiéta a citromlé fogyasztásán alapul; minden nap eggyel több citrom levét kellene elfogyasztani étkezés előtt, amíg a mennyiség eléri a 9 citromot. Majd 9 napon keresztül csökkenő mennyiséget fogyasztunk… A diéta csúcsán egyszerre csaknem fél liter tömény citromsavat kell felhajtani, ami már önmagában is komoly maró hatást jelent! Ilyen mennyiségben a citromsav jelentős mértékben roncsolja a fogakat, károsítja a nyálkahártyát és az emésztőrendszer hasznos baktérium-háztartását.

A citrom kiváló vitaminforrás, de használatát illetően nem szabad átesni a ló túloldalára, hiszen a savas közeg jelentőr terhelést ró az emberi szervezet egyes részeire.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs