2017. január 12.
Miért mosómedve a mosómedve?

Ha meghalljuk a mosómedve szót, az agyunkban már egyből meg is jelenik a kép, ahogyan a medve ül a folyó partján és szennyes ruháit mossa a folyóban. Ezeket a képeket pedig alátámasztják még azok a mesék és története is, amiket gyermekkorunkban hallottunk, hiszen több ilyen történetben is szerepelnek mosómedvék.

Feltevődik tehát a kérdés, hogy ezekből mennyi igaz, egyáltalán van-e igaz része, és ha igen, akkor mi az igaz belőle? A mosómedve elnevezés igazság szerint nem megfelelő, hiszen nem konkrétan medvéről van szó, viszont a mosó része igaz. A mosómedve tehát valójában tényleg mos, viszont nem a szennyes ruháit, hanem az élelmét. Az állat ha eledelt talál, akkor azonnal szalad a patakhoz és megtisztítja abban úgy, hogy belemártogatja, tehát elcsodálkozhatunk, hogy milyen tiszta és higiénikus állatról van szó, hogy nem vesz piszkos eledelt a szájába. Természetesen nem a higiénia érzetük miatt mártogatják eledelüket a vízbe, hanem azért mert kezdetben a mosómedvék csak a vízben találtak táplálékot, és ez annyira berögzült a szervezetükbe, hogy reflexből még mindig a patakhoz szaladnak, ha élelmet találnak, hogy azt onnan vehessék ki pontosan úgy, ahogyan régen tették azt.

Ha állatkertben vagy vadasparkban járunk, még talán ott léteznek olyan mosómedvék, amik elmennek az itatóhoz azzal az étellel amit a tálból vettek ki, és megtisztogatják azt a vízben még akkor is, ha ezek már egyáltalán nem olyan piszkosak, mint a szabadban talált dolgok. Az eledel vízben mosása viszont nem figyelhető meg minden állatnál, tehát vannak olyan mosómedvék, amelyek nem medvék, de nem is mosnak, és ahogy telik az idő, a mosómedvék mosás iránti szenvedélye biztosan el fog múlni, főleg az evolúció miatt. Annyi biztos, hogy ha elcsípünk egy mosómedvét mosás közben, akkor az igazán érdekes és felemelő látvány lehet az embereknek.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs