2019. szeptember 16.
Miért fontos helyes testtartás?

Sokak számára hihetetlen lehet, ám a gerinc és a mozgásszervi problémák a legtöbb esetben a helytelen testtartáshoz vezethetőek vissza. Ugyanis ez által megbomlik az izomegyensúly.

[wp_ad_camp_1]

Az egyik leggyakoribb testtartási hiba, az előre helyezett fejtartás. Melynek következménye lehet az állandósult nyak, fejfájdalom, illetve a nyaki merevség is egy általános tünete lehet. Amennyiben deréktáji fájdalmakkal küzdünk, akkor azért sokszor a hanyagtartás, illetve a túlzottan előre döntött felsőtest a felelős. Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy a helyes testtartás mind a megelőzés és a kezelés szempontjából alapvető fontosságúnak számít. Ez így igen egyszerűnek tűnik, ám a kialakult rossz szokásokat igen nehéz megváltoztatni, illetve gyakorlatban közel sem olyan egyszerű. Az egyik legnagyobb nehézséget főként az okozza, hogy a betegek többsége nincs is tisztában azzal, hogy a testtartása talán nem megfelelő. Ám léteznek olyan hibák is melyek szembetűnőek, ám a kisebb, avatatlan hibák a legtöbb esetben a szem elől rejtve maradnak. És főként ezek vannak túlsúlyban.

A másik igen gyakori eset, amikor a beteg tisztában van a hibás testtartással, ám nem is sejti, hogy a panaszaiért tisztán a rossz beidegződés a felelős. Ennek pedig az a következménye, hogy a legtöbbször eszükbe sem jut változtatni. Sajnos a megoldás, akkor sem egyszerű, amikor a beteg tisztában van vele. Ugyanis jellemzően hosszú évek, vagy évtizedek szokásain kellene változtatni és az esetek többségében nem elegendő megmutatni a helyes testtartást. Illetve miután megmutatták számukra a helyes testtartást, akkor a páciensek sokszor arra panaszkodnak, hogy ez igen kényelmetlen számukra. Ebből is következik az, hogy 1-2 perc múlva már el is hagyják ezt a formát. A megoldás sok esetben a személyre szabott korrekciós mozgásprogram hozhatja el.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs