2019. december 14.
Mi okozza a visszatérő herpeszt?

Herpeszek fordulhatnak elő akkor, amikor egy személy szervezete találkozik a herpesz szimplex vírussal, amely kis, folyadékkal töltött hólyagokat okoz az ajkak és a száj körül. Sokan egész életük folyamán ismételten elkapják a herpesz vírust, mivel a vírus a testben lebegő állapotban található más járványok között. A hólyagok általában megrepednek és egy fájó héjat képeznek. Ezek általában gyógyítás nélkül begyógyulnak néhány héten belül.

[wp_ad_camp_1]

Amint egy személy találkozott a herpes simplex vírussal (HSV-1), általában először herpesz kitörését okozza. Ezután a vírus az élete hátralévő részében megmarad az ember testében, ami új herpeszeket idéz elő véletlenszerűen, amikor újra aktiválódik. Ha egy személy egyre sebesebb marad, lehet, hogy annak oka van. Számos tényező kiválthatja a reaktiválást és az azt követő fájdalmas kitöréseket, beleértve: hormonális változások, mint például a terhesség vagy a menopauza, másik vírusfertőzés vagy betegség, napfény, szél vagy hideg hatás, feszültség, fáradtság, és az immunrendszer változása. A herpeszt okozó vírus rendkívül fertőző, még akkor is, ha egy személynek sosem volt még herpesze.

Egy személy megkötheti a HSV-1-et azáltal, hogy megosztja másokkal az ételeket és az italokat. A csók is a például tovább terjesztheti a vírust. A herpeszek önmagukban néhány héten belül elmúlnak kezelés nélkül is. Azonban a legtöbb ember felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, hogy hamarabb megkönnyítse magát a kellemetlenségtől. A sebgyulladás nem gyógyítható, de egyes kezelések felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot, enyhíthetik a zavaró tüneteket, és csökkenthetik azok ismétlődését. A vírusellenes gyógyszerek szedése felgyorsíthatja a gyógyulási időt és csökkentheti az ismétlődés mértékét. Az orvos orális és helyi antivirális gyógyszereket írhat elő a herpesz vírus ellen ezért érdemes orvoshoz fordulni, ha tartós megoldást keres.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs