2014. december 08.
Mi a teendő, ha kutyakölyök áll a házhoz?

Hosszú tanakodás előzi meg a döntést, mire eljutunk oda, hogy magunkhoz veszünk egy kiskutyát. Van, aki tenyésztőtől veszi, van, aki menhelyről hoz el egy megmentésre váró kis állatot. Akármelyik lehetőség mellett is döntünk, fel kell készülni rá, hogy egy kutya komoly felelősséggel is jár. Ha újdonsült barátunk megérkezik hozzánk, az alábbi dolgokkal nem árt tisztában lenni:

A legfontosabb dolog, hogy az állatnak biztosítsuk az alapvető szükségleteit. Gondoskodjunk számára megfelelő fekhelyről. Benti kutyának ez lehet párna, vagy  kosár, kint lakónak  zárt,  bélelt kutyaház. Vásároljunk a kutya fajtájának és korának megfelelő eledelt, hozzá edényt, plusz egyet a víznek is. Szükség lesz még nyakörvre és pórázra, kutyafésűre.

Újdonsült kedvencünket célszerű a családba kerülés után elvinni állatorvoshoz, aki tetőtől talpig megvizsgálja, féreghajtót ad neki, majd elkezdi az oltási programot is, ami körülbelül 10 hónapos korra fejeződik be. Ezt követően félévente kell a féreghajtást megismételni, évente pedig be kell oltatni veszettség ellen. A kullancsok elleni védelemre is oda kell figyelni.

A szobatisztaságra nevelést mielőbb el kell kezdeni, a kölyökkutyát kezdetben 2-3 óránként kell levinni. Ha ügyes, jó helyen végzi a dolgát, akkor kaphat egy jutalomfalatot ösztönzésül, ha pedig  baleset éri a lakásban,csak akkor érdemes megdorgálni, ha rögtön észrevesszük, különben nem érti miért szidjuk meg.

Kutyánk táplálása szempontjából az első életév nagyon fontos, – ilyenkor alakul ki a csontozat, izomzat, idegrendszer, immunrendszer, – ezért ebben az időszakban a lehető legjobb minőségű táplálékot biztosítsuk számára.

Ne feledjük, a kutya sokszorosan meghálál minden törődést!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs