2015. május 26.
Mért jó a KATA vállalkozás?

Az induló vállalkozóknak általában a katás egyéni vállalkozást szokták ajánlani a könyvelők. Számos előnye van és rizikómentesebb a Kft vagy Bt alapításával szemben.

Hogyan lehet katás vállalkozásba kezdeni? Nagyon egyszerű. A vállalkozás indítása teljes mértékben ingyenes, nincs szükség törzstőkére, mely a cégalapítások esetében minimum 3 millió forint. Egyedül ügyfélkapus regisztráció szükséges hozzá, valamint a személyes adataink. Nagy előnye még, hogy ügyvéd közreműködésére sem az alapításkor, sem a szüneteltetéskor, sem a megszüntetéskor nincs szükség. Emellé lehet igényelni az alanyi adómentesség intézményét, ami évi 5 milliós bevételig éri meg. Szolgáltatásokhoz érdemes az alanyi mentességet választani, hiszen így 27% árelőnyben leszünk a nem mentesekkel szemben. Ha áfásak vagyunk, akkor viszont a pénzforgalmi elszámolás lehetőségét is lehet választani, ami azt jelenti, hogy csak azon számlák után fizetünk áfát, amelyet a tárgyidőszakban ténylegesen kiegyenlítettek számunkra.

Hogy működik a KATA? A katás egyéni vállalkozásnál egységesen havi 50 ezer forint az adó és évi szintén 50 ezer forint az iparűzési adó. A havi összeg abban az esetben 25 ezer forintra redukálódik, ha valakinek van egy bejelentett, 8 órás főállása vagy elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt. A katás vállalkozás évi 6 milliós bevételig éri meg. Az évi 6 millió forint havi 500 ezres bevételekből  elérhető, bár ezér először meg kell ugye dolgozni. A kata nagy előnye, hogy a havi fix 50 ezer forintos adón felül minden egyes forint a miénk, amit megkeresünk. Ebből következik, hogy ha sikerül havi 300 ezer forint bevételt elérni, ebből csak ezt a bizonyos 50 ezret kell levonni, a fennmaradó 250 ezer forint a sajátunk. Tehát kis bevételű, egyszerű vállalkozáshoz a legkifizetődőbb a katás rendszer.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs