2015. március 05.
Megmutatjuk, hogyan igényelhet babakötvényt. Íme!

Milyen jó dolog, ha a gyerekeit biztonságban tudhatja. És az is milyen jó, ha a gyerek úgy nö fel, hogy felnőtt korára lesz mihez nyúlnia, lesz miből kezdenie az életét. A babakötvény ebben lehet a segítségére.

Babakötvény 2006-tól működik. Akik azelőtt születtek, ők nem jogosultak Babakötvényre. De pontosan mi is ez? A Babakötvény támogatás keretein belül az állam ad 42.500 forintos támogatást a magyar lakcímmel rendelkező és magyar állampolgárságú gyermekek részére.

Igényelni nem is kell, hiszen automatikusan megteszi helyettük ezt a Magyar Államkincstár, és letéti számlát nyit a gyermek nevére. A szülők általában postai úton is tájékoztatást kapnak erről. Az Államkincstár elvileg 10 munkanap múlva értesülni szokott a gyermek születéséről, és kincstári számlát nyit további 8 munkanapon belül.

Érdemes Start kártyát igényelni, ezt a szülők bármikor igényelhetnek a gyermek 18 éves kora előtt. Ez azért is jó, mivel akkor lehet bármekkora összeggel gyarapítani a számlát. Ha viszont nem lesz nyitva Start számla, akkor nem lehet betenni semmilyen összeget, akkor a Babakötvény kamatozik az állampapír hozama alapján a gyermek 18 éves koráig. Az aktuális állampapír hozamot megtalálhatjuk az Államkincstár honlapján, és így folyamatosan nyomon követhetjük.

A gyermek majd felhasználhatja a tanulmányaira, a lakhatására, a vállalkozására valamint a családalapítására például. Esetleg, hogy jobban tisztában legyen, mi is pontosan a Babakötvény, mire is jó az, elolvashatja a babakötvény részleteket itt.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs