2016. december 06.
Macskatartás – kezdő lépések

A legnépszerűbb háziállatok egyike a macska, ami persze nem véletlen. A kutyákkal ellentétben a macskákat például nem kell naponta kétszer – háromszor elvinnünk sétálni, bár kétségtelen, hogy azért a macskáknak is megvan a maguk mozgásigénye.

[wp_ad_camp_1]

A kis szeretetgombócokkal bizony sokat kell törődni, ugyanakkor hosszú távon azért bőven meghálálják a ráfordított időt. Igen, tény, hogy a macskák nem az engedelmességükről híresek, viszont nagyon tudnak ragaszkodni az őket őszintén szerető gazdihoz! Ha macskát akarunk magunkhoz venni, akkor érdemes előre előkészítenünk a terepet! A cicák bizony szeretik bejárni a lakás minden zegét-zugát, ráadásul igencsak ügyesen és kecsesen képesek felugrani akár a szekrény tetejére is, ezért érdemes minden olyan szert, amely toxikus lehet a számukra jól elrejteni és elzárni. Ide tartozhatnak például a különböző tisztító- és fertőtlenítőszerek, mosóporok, samponok és egyéb, minden háztartásban megtalálható hétköznapi eszközök. Ha már meggyőződtünk róla, hogy a lakásunk veszélyektől mentes, akkor készítsünk a cicusnak három kicsi tányért: az egyikbe a száraz táp, a másikba a konzerv, a harmadikba pedig a víz kerül majd. Fontos azonban, hogy mindez csak a három hónapnál idősebb macskákra érvényes, az ennél kisebbek esetében ugyanis még ne alkalmazzunk száraz tápot.

Ez azért lényeges, mert a cicák a folyadékszükségletük nagy részét az ételekből biztosítják, márpedig a száraz-táp ebből a szempontból kifejezetten előnytelen a számukra ebben a zsenge korban. Amikor tápot vásárolunk, akkor olvassuk el figyelmesen, hogy mennyi tápanyagot tartalmaz az adott eledel! Nem érdemes az olcsóbbik verziót választani, egyrészt, a cica nagy eséllyel hozzá sem fog nyúlni a rossz minőségű étekhez, másrészt pedig, ha az élelem nem tartalmaz megfelelő mennyiségben tápanyagokat, azzal az állat egészségét és fejlődését veszélyeztetjük! Ha megvannak a tálacskák is, akkor készítsük elő számára az almot is. Figyelem! A macskák igencsak finnyás jószágok tudnak lenni, éppen ezért legalább naponta egyszer takarítsuk ki az almot, valamint minden nap mossuk el a tálkáit is!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs