2013. november 23.
Legbékésebb és legveszélyesebb országok

Minden évben elkészül az úgynevezett „béke index”, vagy az a lista, mely pontosan bemutatja, hol érzik magukat a legjobban az emberek, illetve hol a legkevésbé. Magyarország egészen jó helyen végzett ebből a szempontból, ugyanis tizenhetedikek lettünk a sorban, ezzel olyan országokat utasítottunk magunk mögé, mint Norvégia, Ausztrália, Horvátország, Olaszország, vagy az USA.

Az természetesen nem váratlan, hogy a lista legvégére kerültek a világ legveszélyesebb országaiként számon tartott területek. A 2013-as felmérés szerint a legkevésbé békésnek mondható Szomália, Afganisztán, majd Szudán. Irak és Kongó persze ugyancsak a sor végén kullog, de ugyanakkor Oroszországot meglepő módon megelőzte Észak-Korea, holott köztudott, hogy ebből az országból meglehetősen nehéz hivatalos adatokat kicsempészni.

Az elkészült felmérés szerint a lista élén főként a fejlett országok állnak, avagy azok az országok, ahol jelentős mértékben sem az erőszaktól, sem a háborútól nem kell félni, illetve ahol a szervezett bűnözés száma alacsony, a belső békét pedig csak nagyon ritkán törik meg. A listavezető országok sorrendben: Izland, Dánia, Új-Zéland, Kanada, Japán, Ausztria, Írország, Szlovénia, Finnország, majd Svájc. Bár a pénzügyi válság listáját Izland vezette, ebben az évben mégis bezsebelhette az első helyet, amit az alacsony gyilkossági rátának, a börtönbe került emberek mérsékelt számának, illetve politikai stabilitásnak tudhat be.

Európát, tehát kontinensünket tekintve elégedettek lehetünk, mivel gyakorlatilag az összes európai ország elfogadható helyezést ért el, szemben az ázsiai, vagy épp az afrikai országokkal. A felmérést 2007. óta készítik el minden évben. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a Föld egyre kevésbé tűnik biztonságosnak, hiszen a hosszú távú mintát tekintve, a tavalyi évhez képest 5%-kal csökkent a „béke szint”.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs