2013. december 27.
Küzdj a migrén ellen hatékonyan és egészségesen!

A migrén napjainkban az egyik leggyakoribb fejfájás fajta, hiszen sajnos minden ötödik nőt érint. Kialakulásának oka lehet a helytelen táplálkozás, ami számos betegségnél kiváltó oka is lehet egyben. Némely élelmiszer tehát tiltólistára kell, hogy kerüljön, ha a migrénnek búcsút akar inteni!

A túlzott alkoholfogyasztás másnap lüktető fejfájással jár, ez ugyebár a másnaposság, ám szintén kétoldali fejfájáshoz vezethet az is, ha egy hosszabb ideig nagy mennyiségben fogyasztott élelmiszert hirtelen megvonunk a szervezetünktől. A koffein megvonása ugyancsak ebben a kategóriába tartozik. A migrénes fejfájás visszavezethető emellett némely ásványi anyag vagy nyomelem hiányára is. Mindig fel kell térképezni, hogy kinek milyen élelmiszer idézi elő a migrént. De az örök igazság, hogy fogyasszunk friss élelmiszereket és legyünk óvatosak a tartósítószeres készítményekkel!

Azok az ételek, amelyek sok ember esetében migrént válthatnak ki lehetnek a tiramin tartalmú ételek, mint a citrusfélék, olívabogyó, vagy az avokádó. A húsfélék estében vigyázni kell a nyers kolbásszal, virslivel, belsőségekkel, és a mindenféle csomagolt hússal. A tejek és tejtermékek között a sajt, tejföl, vajkrém lehet a bűnös, de vigyázni kell a csokival is. A koffein épp úgy, ahogy előidézheti, valakinél csökkentheti is a tüneteket. Az alkoholos italok között a veszélyesebbek migrén szempontjából a sör, pezsgő és vörösbor.

Természetesen a felsorolt élelmiszerek mind csak tájékoztató jellegűek, hiszen egyénenként változik, hogy az egyes ételek mekkora mennyisége váltják ki a migrénrohamot. Sajnos nincs olyan élelmiszer, amely megakadályozhatná a migrénes fejfájást, az viszont jó hír, hogy egyes ételek kifejezetten kedvezően hatnak a betegségre. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend különösen ajánlott a migrénbetegek számára, épp úgy, mint a rendszeres mozgás.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs