2015. március 16.
Köhögéscsillapítás praktikus módjai

A megfázások legkellemetlenebb kísérője a köhögés, épp ezért próbálunk minél hatékonyabban és gyorsabban megszabadulni tőle. De mikor az antibiotikumok és köptetők nem használnak, érdemes felidézni nagyszüleink praktikáit.

A köhögés igazából nem ellenünk dolgozik, hisz azért van, hogy megszabadítsa hörgőinket a váladéktól. Persze könnyen kellemetlenné tud válni, és az ember ilyenkor jobb, ha tesz ellene valamit. A száraz köhögés az egyik legalattomosabb az összes közül, ugyanis ennek úgymond haszna sincsen. Erre a legjobb megoldás, ha felszakítjuk a lerakódott váladékot. Erre két bevált módszer is létezik.

Az egyik, a disznózsíros borogatás. Mielőtt lefekszünk, egy tiszta konyharuhát bekenünk disznózsírral és lefekvéskor a mellkasunkra tesszük. Még hatékonyabb, ha áttekerjük nejlonnal, és a végén egy száraz törölközővel is. Nem a legkényelmesebb megoldások közé tartozik, de hatékonysága kárpótol a minket ért kellemetlenségek miatt.

Másik ősi praktika a hagymatea. A hagymát héjastul meg kell mosni, négy részre vágni, hideg vízbe tenni és megfőzni egészen addig, amíg puha nem lesz. Ameddig a hagyma ki nem hűl, addig a levében kell hagyni, majd újra felmelegíteni és leszűrni. Ízesítése történhet cukorral, mézzel, fahéjjal. Érdemes egész nap elkortyolgatni, mert ez is biztosan szünteti a köhögési rohamokat.

Ha azonban egyik sem nyerte el túlságosan a tetszésünket, akkor kipróbálhatjuk még a lándzsás útifüvet vagy a mézet. Esetleg a kék színterápiát, hisz a kék szín alkalmas különféle gyulladások csökkentésére. Elég, ha nyakunkba kötünk egy kék sálat vagy kendőt éjszakára vagy nappalra, és a hatás nem marad el. Bármelyiket is választjuk, biztosak lehetünk a gyógyulásban.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs