2014. december 02.
Készíts saját kezűleg gyertyákat méhviaszból

Nyakunkon van az ajándékozási periódus, tehát érdemes már most pár ötletet kitalálni, átgondolni, hogy mivel is lepd meg a szeretteidet, barátaidat. Szerencsére egyre divatosabbak a saját készítésű ajándéktárgyak.  A kérdés csak, hogy mit is készítsünk. A méhviaszból készült gyertyával például biztosan örömet okozhatsz másoknak. Most eláruljuk hogyan is kell gyertyát önteni.

Először is kell pár régi újság. Az újságpapírt nyisd szét, majd terítsd le velük az asztalt, így a megolvadt viaszcseppeket könnyen el lehet később távolítani. Az olvasztásnál használj egy olyan edényt, amelyet nem sajnálsz akár kidobni sem. A viaszt csakis alacsony lángon szabad felolvasztani, ez hatvanhárom fokon következik be. Ha nagy lángon kezdesz neki az olvasztásnak, akkor a viasz könnyen kifuthat az edényből, így lángra is kaphat. Az sem jó viszont, ha még nem elég meleg a viasz, mivel ebben az esetben a kész gyertya réteges lehet, ami persze nem néz ki túl jól.

A méhviasz leginkább akkor lesz megfelelően eldolgozható, ha elérte a nyolcvan fokot, és utána lassan hűlni kezd. A méhviaszt méhészeti boltokban vásárolhatod meg. A kanóc kiválasztása mindig attól függ, hogy mekkora gyertyát szeretnél önteni. Természetesen a kisebb gyertya esetében egy vékonyabb, amíg nagyobb gyertyánál  vastagabb kanóc kell.

Lyukaszd ki egy műanyag pohár alját, helyezd bele a kanócot, majd ragasztószalaggal fedd el a lyukat, a kanóc felső részét ezután erősítsük rá egy fadarabkára, amely átéri a pohár száját. A már megolvasztott méhviaszt öntsd bele a pohárba. Amikor teljesen megszilárdult, akkor műanyag poharat le kell vágni a gyertyáról és ezzel kész is a folyamat. Ha egyszerűbben akarod megoldani a dolgot, akkor vásárolhatsz azonnal viaszlapokat, melyek a kéz melegétől már felolvadnak és formázhatóak lesznek.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs