2015. október 30.
Kerékpározás télen?

Lehet-e télen kerékpározni? Mit kell máshogyan csinálnunk? Vannak-e valós veszélyei? Igaz, hogy ha télen kerékpározom, 10 év múlva járni sem tudok? Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ a bringás klub összefoglalója és ajánlása alapján.

Bátran kijelenthető, hogy télen is lehet kerékpározni. Ez nem lehet kérdéses, azt azonban fejben kell tartani, hogy az időjárási körülményeknek, illetve a hőmérsékletnek megfelelően kell öltözködnünk. Ha így teszünk, nem kell következményektől tartanunk.

A téli kerékpározásnak van néhány olyan előnye, amit az ellenzői gyakran elfelejtenek. Ha télen is kerékpározunk, akkor nem kell a hidegben ácsorognunk a buszmegállóban. Az ilyen tétlen várakozás nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, mint maga a tekerés. A lábunk nem érintkezik a fagyos betonnal, így nem kell attól tartanunk, hogy a lábujjaink átfáznak és beduzzadnak. Aki kerékpározik, annak nem kell túlöltöznie.

Viszont számos dologra oda kell figyelni, amire nyáron talán kevesebb figyelmet fordítunk. Télen a látási viszonyok rosszabbak; különösen a vizes útburkolat esetén, netalán a ködös időben. Ezért mindenképpen legyünk minél láthatóbban; megfelelő világításra, prizmákra, láthatósági mellényre és bukósisakra is mindenképpen szükség van. Utóbbit természetesen a sapka tetejére próbáljuk meg ráerőszakolni. Nem, a kapucni nem sapka! Mindig védjük a homlokunkat a hideg áramló levegőtől!

Használjunk sárvédőt mindkét kerék esetében. Nem hiszem, hogy bármelyikünk szívesen érkezik a munkahelyére talpig sárosan. Bizony, a téli időszakban előfordulhatnak vizes, sáros és csúszós utak, közlekedjünk óvatosan az útviszonyoknak megfelelően! Nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor a féktávolság nagyobb lehet; nem csak a miénk, hanem a mögöttünk érkező autósoké is!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs