2014. október 09.
Kaktuszok leírása

Az egyik igazán kedvelt egzotikus növény, amit otthon a lakásban is tudunk tartani, az a kaktusz. Az amerikai kontinensről származik. Amerika felfedezését követően hamar nagy népszerűségre tett szert. Meghonosították a Földközi-tenger vidékén, Ausztráliában és Ázsiában is.

A kaktusz nem csak szép és egzotikus, hanem gyógyszerek alapanyaga, sőt egyes fajtáinak gyümölcse is fogyasztható. A lakásban talán a legnépszerűbb fajta a karácsonyi kaktusz. Ez a fajta könnyen virágba borul és otthonunk egyik éke lehet. A kaktusz tartása különös gondoskodást igényel. Tegyük mindig a lakás lehető legnaposabb helyére, mert igen napfényigényes növény. Az öntözést ne vigyük túlzásba, mert a növény hamar rohadásnak indul és tönkremegy. A legjobb, ha télen egyáltalán nem öntözzük, a kaktuszok ugyanis jelentős nedvességet tárolnak törzsükben.

Célszerű nem közvetlenül a földet locsolni, hanem alulról öntözni, arra azonban mindig vigyázzunk, hogy sose álljon vízben kaktuszunk. Rakhatunk kavicsokat is a földbe, ami megtámasztja a növényt, ugyanis ha magasra nő, könnyen kidőlhet. Nyáron kitehetjük őket a szabad levegőre, a napsütésre, így gyorsabban fejlődnek. Könnyen megtámadják különféle tetvek és hajlamos a gombás megbetegedésekre is, ezek ellen védekezni kell. Érzékenyek az átültetésre, ezért ne rakjuk őket túl nagy cserépbe. Mindig tavasszal vagy kora ősszel ültessük át kaktuszunkat. A legtöbb fajta önmeddő, ezt virágzásnál figyelembe kell venni.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs