2016. január 20.
Így találd meg a megfelelő gyerekcipőt

A megfelelő gyerekcipő kiválasztása egyáltalán nem egyszerű, hiszen nem csak annak a feltételnek kell megfelelnie, hogy a gyermekünknek tetsszen és szívesen hordja, hanem ortopédiai szempontokat is figyelembe kell vennünk. A rosszul megválasztott cipő a boga és az ínszalagok nem megfelelő erősödéséhez és fejlődéséhez vezethetnek, ezért az okosan és körültekintően megválasztott cipő fontossága elvitathatatlan.

A gyermekek számára az első cipőcskékre abban lesz igazán szükség, amikor elkezdenek két lábon járni. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy a cipő megfelelően illeszkedjen a kisgyermek lábméretéhez. Sajnos a túl szűk és a túl tág cipő is problémák forrása lehet; nagyon sok esetben bizonytalanul kezdődik a járás tanulásának folyamata, ha a gyermek nem érzi magát biztos lábakon. Azt is tudni kell, hogy a kisgyermekek lábszélessége rendkívül változó; vannak olyan csöppségek, akinek a lábszélessége kifejezetten nagy a talp hosszúságához viszonyítva és vannak olyan babák is, akiknek kifejezetten keskeny a talprészük. Fontos, hogy ezt vegyük figyelembe a gyerekcipő kiválasztása során.

Nagy figyelmet kell fordítani a cipő talpának anyagára, illetve minőségére is. Alapvetően azt szoktuk mondani, hogy a gumis puha talp jelenti a megfelelő választást, de arra is érdemes figyelni, hogy a talprész kellő bordázattal rendelkezzen. A talprész feladata továbbá az úgynevezett sokkelnyelés, ami az erős mechanikai hatásoktól védi a kisgyermek fejletlen ízületeit. Ennek különösen a betonon történő ugrálás során van nagy jelentősége. A megfelelő kéreg megléte is fontos szempont; ezek alkalmasak arra, hogy tartsák a bokát és megfelelő fejlődési lehetőséget biztosítsanak számára. Válasszunk tehát körültekintően és ha szükségesnek érezzük, kérjük ki ortopéd szakorvos véleményét.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs