2018. március 16.
Horvátország legszebb gyöngyszeme

Sokak számára nem mondok újdonságot, hogy a Horvátországban található Plitvicei tavak talán legcsodálatosabb helye. De nem csak Horvátország, hanem egész Európa egyik legszebb természeti látványossága.

A Plitvicei tavak Nemzeti park 1979-tól az UNESCO világörökség része. Hiszen a szépsége mellett, számtalan növény és állatfajnak ad otthont, köztük több védett faj is megtalálható. A kialakulása több évezredre vezethető vissza, mikor a Matica, Rječica és a Plitvica folyócskák összegyűlt vize kioldotta a mészkövet, és a környezetet szépen átformálták. Sok idő elteltével ez a 3 kis folyócska tavakat, vízeséseket, forrásokat, zúgókat és barlangokat formáltak. A vízesés kialakulásának a korát körülbelül 4000 évre visszamenőleg becsülik. A mai tórendszert kettő folyó táplálja, a Bijela Rijeka és a Crna Rijeka. A víz tengerszínt feletti magassága eléri a 636 métert és 8 kilométer hosszan bonyolult rendszerű tólépcsőzet által 133 méter tengerszínt magasságig jut el.

Kettő csoportra oszthatjuk a tavakat, a felső és alsó tavak vidékére. A felsővidéken találhatóak a Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Mihino, Jezerac, Burget, Kozjak tavak. Az alsó vidéken található tavak pedig a Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac, Novaković brod – és ezek két vízesésbe torkollnak, a Korona és a Plitvice vízesésekbe. Az itt felgyülemlett víz végül a Korona folyót megalkotva távozik. Továbbá különleges látnivalónak számit a 3 karsztbarlang. Erre a helyre nyugodtan rá mondhatjuk, hogy legalább egyszer mindenkinek látnia kell. Ha Horvátországban járunk, érdemes időt szentelnünk a látogatására. Az egész nemzeti park bejárása akár 2-3 napot is igénybe vehet. De azok számára, akik ide látogatnak érdemes legalább egy teljes napot erre szánniuk.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs