2015. május 24.
Hogyan védekezzünk a kullancs ellen?

Végre itt a jó idő! Mondjuk ezt mi, emberek és így érzik a kullancsok is. Sokat megyünk kirándulni, piknikezni vagy csak sétálni egyet a közeli zöldbe, esetleg kutyánkat, macskánkat engedjük el szaladgálni. Sok helyen össze lehet szedni kullancsot, de mi módon védekezzünk ellene?

Az egyik legfontosabb alapszabály a kullancs ellen, hogy igyekezzünk nem belegázolni a magas fűbe, a bozótosba. A kullancs, a közhiedelemmel ellentétben nem a fáról pottyan áldozatára, hanem a talajhoz közelebb, egy fűszálon vagy levélen vár, kitárt karokkal. Ha az ösvényen maradunk vagy csak levágott fűben sétálgatunk, esetleg a sziklás, homokos részeket választuk, aligha jön belénk kullancs. Az sem mindegy, milyen öltözékben indulunk a természetbe. Mivel meleg van, nem szívesen veszünk magunkra hosszú nadrágot, hosszú zoknit, hosszú ujjú felsőt, de ezek bizony sokat segítenének. Ha elzárjuk a bőrünket a külvilágól a kullancs a nadrágon vagy zoknin sétálgatva inkább úgy dönt, hogy lepottyan, mert itt nem jut élelemhez. Sokszor megtalálható a világos színű nadrágon, miközben mászik, így pillanatok alatt megsemmisíthető.

Számos kullancs és szúnyog elleni szer kapható. Ezekről megoszlanak a vélemények, nyilván nem könnyű kiválasztani azt, amelyik távol tartja az apró vérszívókat, de érdemes valamiféle szerrel is felfegyverkezni, mielőtt kirándulni mennénk. Már akár a kirándulás közben, de hazaérve azonnal vizsgáljuk át magunkat nagyon tüzetesen, hiszen a kullancsnál a legfontosabb, hogy minél előbb távolítsuk el. Nem kell foglalkozni a csipesszel és hasonlókkal, csak fogjuk meg és húzzuk ki. Ha órákat várunk, mire az orvos ráér velünk foglalkozni, a méregenyag bejuthat szervezetünkbe. Ha azonnal kivesszük, az sem baj, ha beszakad a feje, hiszen azzal nem sokat tud ártani már.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs