2014. május 05.
Hogyan tisztítsuk a fém tárgyakat?

A lakásban rengeteg fémfelület található, nem beszélve az evőeszközökről, dísztárgyakról. Mégis ezeknek a tisztítása az egyik legkényesebb kérdés. Sokan nem tudják, hogyan fogjanak hozzá, milyen tisztítószereket és eszközöket használhatnak, hogy ne sértsék meg a felületet. A fémek újra eredeti fényükben ragyoghatnak, ha okosan tisztítjuk őket.

[wp_ad_camp_1]

Bármilyen típusú fémet tisztítunk, alapszabály, hogy mellőzzük az erőteljes dörzsölést és az olyan anyagok használatát, melyek felkarcolhatják a felületüket. Ha értékes antik darabokkal állunk szemben, érdemes szakértő tanácsát kikérni, mielőtt maradandó kárt okoznánk.

A réz idővel nemcsak fényét, de eredeti színét is elveszti, hacsak nincs bevonva védő lakkréteggel. Egy citromot félbevágva és sóval megszórva finoman kezdjük el a tisztítást, majd öblítsük le és szárítsuk meg. Rézre kitűnő az ecet és a szódabikarbóna is. 3 evőkanál ecetet keverjünk el 1 evőkanál szódabikarbónával, hogy kenhető pasztát kapjunk. Tisztítás után a rezet töröljük át nedves ruhával.

Tömény ecetet alkalmazhatunk a rozsdamentes acél tárgyakon, puha ronggyal törölhetjük őket fényesre. Tisztítás után babaolajjal kenjük át a felületet, így az ujjlenyomatokat is eltüntethetjük. Az ezüsttel óvatosan kell bánni, de a szódabikarbónát ebben az esetben is használhatjuk. Forró vizet tegyünk egy alufóliával kibélelt edénybe, majd helyezzük bele az ezüst tárgyat, ékszert. Hintsünk rá szódabikarbónát és úgy forgassuk az ezüstöt, hogy minél több helyen érjen hozzá a fóliához, amitől visszanyeri ragyogását.

 


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs