2018. április 14.
Hogyan tartsuk életben az orchideánkat?

Magyarországon is egyre jobban elterjedt növénynek számít az orchidea. Az mellett, hogy nagyon elterjedt, közkedvelt is, hiszen csodás virágokkal ajándékoz meg bennünket, ha megfelelően gondozzuk.

[wp_ad_camp_1]

Rengetegféle orchidea létezik, és azt sem mondhatjuk rá, hogy nagyon igényes növény csak tudni kell velük bánni. Az orchidea eredeti élőhelye az őserdőkben, fákon található. Ezt az ideális környezetet kell vissza adni neki, ahhoz, hogy kellően jól érezze magát és ne menjen tönkre egy-két hónapon belül. Heti egy-két alkalommal bőven elég meglocsolnunk, de ezt onnan tudjuk legjobban leellenőrizni, ha megfigyeljük a növény léggyökereit. Amikor szürkés színűre változnak, akkor igénylik a locsolást. Semmiképp se maradjon a növény alatt víz, mert akkor könnyen kirothadnak a gyökerei és elpusztul a növényünk. Lány vizet, legjobb esővizet alkalmazni a locsolására. Időközönként végezhetünk párásítást is a leveleinél.

Nagyon szereti az orchidea a fényt, de semmiképpen sem a tűző napot. A legjobb, ha olyan helyre helyezzük, mint pl. ablakpárkány, ahol a reggeli nap éri, és a délutáni tűző napnál már árnyékba kerül. A legideálisabb hőfok számára a 18-24 C fok között van. A 18 C fok alatti szobahőmérséklet már hidegnek számít és leáll a fejlődése, a bimbókat pedig eldobálja. Általában az orchideákat átlátszó műanyag cserepekben árusítják, de ennek csak a fejlődési időszakban van szerepe. Későbbiekben már nem lényeges, hogy milyen kaspóba helyezzük őket, lehet műanyag, kerámia és fém is. Egy dologra azonban ügyelnünk kell, hogy a műanyag cserép és a kaspó melybe belehelyezzük a növényt ne érintkezzenek, hogy az esetleges víz, amely felhalmozódott a kaspóban ne érintkezzen a gyökerekkel, mivel akkor elrothadnak.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs