2017. március 08.
Hogyan lehet helyrehozni a túlsózott ételt?

Lehet, hogy a konyhában a só a legjobb barátunk, hiszen ez hozza ki és fokozza az ízeket az ételekben. De mit kell tenni abban az esetben ha rájön, hogy túlsózott egy már gondosan fűszerezett ételt? Ilyenkor a legtöbben pánikolnak, és úgy gondolják, hogy az étel odalett és akár ki is lehet dobni, viszont van néhány dolog, amit megtehet annak érdekében, hogy ne vesszen kárba az étel.

Kezdjük a legegyértelműbb lépéssel: készítsen nagyobb adagot. Ha rendelkezik elég hozzávalóval ehhez, akkor duplázza meg a receptet és keverje össze a már elkészült, túlsózott adaggal, így keverednek majd az ízek, és nem érzik többé túl sósnak az étel. A túlsózott ételeket akár fel is töltheti például zöldségekkel, de a zöldek is csodákat művelnek a túlsózott ételekkel. Egy másik lehetőség az, hogy kever néhány szem főtt, sótlan rizst, árpát, tésztát, vagy kuszkuszt a túlsózott ételhez, hiszen ezek az élelmiszerek magukba szívják a sót. Az ételtől függően főzze vagy süsse egy kicsit ezt a keveréket néhány csepp folyadékkal, így a szemek majd felszívják a sót. Amennyiben levest készít, adjon a leveshez néhány darab burgonyát ami felszívja majd a felesleges sót.

A túlsózott ételt akár folyadékkal is hígíthatja. Ilyenkor viszont ne vízzel hígítson, hanem inkább sótlan húslevessel, néhány sótlan paradicsomkockával, egy kis tejszínnel, vagy néhány csepp borral. Az utolsó lépés az újrafűszerezés, de nem sóval. Ha már egyensúlyba hozta a só mennyiséget, akkor a többi fűszert valószínűleg támogatni kell majd további fűszerekkel, mert nem akar egy megfelelően sós, de amúgy ízetlen ételt kapni. Az őrölt fűszereket, illetve a fűszernövényeke akár azonnal hozzá lehet adni az ételhez, viszont a hagymát, a fokhagymát, valamint a gyömbért ne azonnal adja hozzá, mert az úgy nem lesz finom.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs