2017. október 20.
Hogyan állítsuk össze saját gyümölcs- és zöldségtartalékunkat?

Ha itt az ősz, akkor itt a raktározás ideje? Ne legyünk olyan lusták, mint a tücsök a meséből, hogy csak az utolsó pillanatban kezdünk el gyűjtögetni a hideg hónapokra. Legyünk inkább olyanok, mint a hangya és raktározzunk egész évben!

[wp_ad_camp_1]

Fontos, hogy amikor épp egy aktuális gyümölcs, vagy zöldségszezon kellős közepén járunk, akkor ne csak arra gondoljunk, hogy felhasználjuk azokat a napi ételeink elkészítéséhez, hanem arra is, hogy későbbre is jusson belőlük. Gondoljunk csak arra, hogy milyen kellemes, amikor a hideg évszakokban is van a hűtőnkben egy kis fagyasztott zsenge és ízletes gyümölcs. Ha eléggé előrelátók vagyunk, akkor mindenből bevásárlunk akkor, amikor éppen szezonban van és lefagyasztjuk ezeket külön kis zacskókban. Így például egyáltalán nem tűnik elérhetetlennek, hogy télen ízletes gyümölcstortát, vagy zöldségsalátát készítsünk.

Bár általában a szupermarketekben is lehet kapni mindent fóliázott, vagy fagyasztott formában, említeni sem kell, hogy az ezekben felhalmozott tartósítószerek mennyire ártalmasak. A közhiedelemmel ellentétben, egyáltalán nem egészséges, ha a nagy üzletekből vásárolunk zöldséget és gyümölcsöt, amikor nincs szezonjuk. Ezek az importált áruk annyira tele vannak nyomva különböző rákkeltő szerekkel, hogy sokkal többet ártanak, mint használnak. A fagyasztott termékek kevésbé ártalmasak, hiszen a tartósítás másképpen van megoldva, mint az importáltak esetében. Ezeknek az a hátulütőjük, hogy nagyon íztelenek (vagy ha mégsem, az csakis az ízfokozóknak köszönhető), mert a leggyengébb minőségű termékeket használják fel erre a célra. Mindenképp sokkal előnyösebb, ha a saját magunk által elrakott/fagyasztott ételeket fogyasztjuk, és ezeket használjuk fel az ételekhez a nem szezonális időszakokban.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs