2015. január 27.
Hogy öltöztesd fel az ablakaidat?

Függönyvásárlás előtt van néhány szempont, amire tanácsos figyelnünk, ha nem akarunk melléfogni. Először is térképezzük fel pontosan az ablak méretét, formáját és a szoba színösszeállítását. A függöny és a sötétítő kiválasztásánál legyen szem előtt, hogy alapvetően befolyásolják a szoba alaphangulatát.

Egy jó szín felfrissíti, vidámmá teszi a teret, ha megfelelően alkalmazzuk. Egy apró konyhát például világossá varázsol egy sárga függöny. A virágminták összehúzzák a teret, kis helységekben ezért ne használjuk. A geometrikus alakzatokkal nyomott függönyanyagok modernné teszik a szobát.

A függöny anyaga is fontos, mert a szoba hangulatáért felelős tényező. Ahol az év nagy részében sok a napfény, jól beválnak a lenvászon anyagból készült függönyök. Ha elegáns hangulatot szeretnénk, válasszunk selymet, bársonyt. Díszekkel visszafogottan elegáns hatást válthatunk ki.

A függöny szélességét tekintve mindig másfélszer, kétszer annyit vegyünk, mint az ablak szélessége! Jómagam inkább a dupláját veszem mindig, mert a függöny úgy szép, ha minél ráncosabb. Tehát ha egy 1 m széles ablakhoz 1,5 m széles anyagot veszünk, akkor 1,5-szeres lesz a behúzás. A behúzást megkönnyítik különböző behúzók, melyeket az üzletekben lehet a függönnyel együtt megvenni. Létezik olyan közülük, melyekkel igényünk szerint húzhatunk be, de olyan is kapható, amely konkrétan 1,5 vagy 2-szeresen húzza össze a függönyt. Azt is el kell döntenünk, hogy egy darabból legyen a függöny, vagy két darabból kívánjuk azt elkészíteni.

Figyeljünk arra is, hogy hangulatában, stílusában passzoljon a térhez, vonzza a tekintetet, és ne csak esztétikai szempontoknak, hanem funkciójának is feleljen meg.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs