2014. október 26.
Hogy látja a kutya a világot?

Azt gondolhatjuk, hogy a kutyánk ugyanazt látja, amit mi, emberek. Azonban két féle világ létezik: ahogy mi látjuk azt, és ahogy a kedvencünk. Kutyák esetében a hallás, látás, szaglás közül a látás a legfejletlenebb. Ez nem azt jelenti, hogy a kutyák rosszul látnak, csak másként.

Képzeljük el úgy, mint egy rövidlátó ember szemét szemüveg nélkül.  Mérőszámokban kifejezve, az ember látási élessége 20/20, azaz, amit egy normál ember 20 méter távolságból lát. A rövidlátók látásának élessége 20/30, azaz 20 méterről látja azt, amit egy egészséges látású ember 30 méterről. A kutyánál ez a szám: 20/75, vagyis három és félszer rosszabb, mint az emberé. Ugyanakkor az ember látószöge kb. 180 fok, a kutyáé ezzel szemben 240 fok. ( A lovaké 330 fok)

A kutya általában jól becsüli meg a távolságot és pontos ugrással képes elkapni a felé dobott labdát. A legnagyobb sötétben is biztonsággal vadászik és közlekedik anélkül, hogy bárminek nekimenne. Sokáig úgy gondolták, hogy a kutyák színvakok, de biztosan állíthatjuk, hogy nem így van. Kutyánk képes a színek látására, csak  nincs tisztában a színek jelentőségével. Nem képes megkülönböztetni a zöld, sárgászöld, sárga, narancs és vörös színeket egymástól. Ha  piros vagy zöld labdát  viszünk ki neki a kertbe, az beleolvad a  fű színébe , nem csoda, ha nem fogja könnyen megtalálni. Színárnyalatok látására az ember az idegrendszerében három csap felelős: piros, zöld és kék. Ezek keveréséből bármit előállít az agyunk. A kutya csak két csappal rendelkezik, így a piros labda a zöld füvön számára nem ugyanaz, mint számunkra.

A dolog érdekessége azonban, hogy bár a kutyáknak van némi problémájuk a színekkel, mégis ők azok, akik a legnagyobb segítői lehetnek egy világtalan embernek.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs