2017. július 22.
Hazugságok és tévhitek a pénzről: Pénzt vagy (boldog) életet?

A pénzzel kapcsolatos, az előző bejegyzésben részletesen kifejtett kivetítéseid pozitív vagy negatív irányúak lehetnek. Arról is volt már szó, hogy a tudatalattid pénzzel kapcsolatos programja általában a következőket tartalmazza: azért kell keményen dolgoznod, hogy végül legyen elég pénzed, és azt csinálhasd, amit akarsz, azaz ami jó érzéssel tölt el.

[wp_ad_camp_1]

Ha pozitív kivetítéseid vannak, akkor azért kell pénzt keresned, hogy ezzel biztosítsd a létezésedet, hogy biztonságban érezd magad. Ha negatív kivetítéseid vannak, akkor pedig azért kell pénzt keresned, hogy kiérdemeld, megszolgáld a létezésedet. Mindkét fenti esetben azonban egy állandó, tudattalan körfogás jön létre (csapda!), mert soha nem lesz elég pénzed ahhoz, hogy azt csinálhasd, amit akarsz (és ezzel elérd a létezésed célját), egészen addig, amíg a kivetítéseid aktívak.

A negatív kivetítődés (és ezzel a létezés kiérdemlése, megszolgálása) egy nagyon korai kivetítődés, amelynek forrása legtöbbször az, hogy egy nem-várt gyermek vagy. A nem-várt gyermek érzi, hogy a szülei nem akarták, ezért fájdalmát kivetíti valamibe, általában a pénzbe, és a pénzért való szolgálaton keresztül igyekszik megszolgálni a saját létezését. De vedd észre: nem kell bizonyítani semmit, nem kell megfelelni senkinek, nem kell megszolgálni semmit, mert a létezésünkkel már biztonságban vagyunk, hiszen létezünk!

A fenti rendszernek vannak “ajándékai” is: stressz, frusztráció (azaz belső kielégületlenség), betegségek és bűntudat (mivel úgy érzed, hogy nem élsz teljes életet), érzelmi hullámzás, negatív attitűd (ami sejtszinten kihat az egészségedre is). Ahogy láthatod, ez a rendszer hosszútávon nem működőképes, így nem leszel képes kibontakoztatni önmagadat, és elérni létezésed célját, ezzel megtalálni a boldogságodat, sem pedig utódaidnak átadni azokat a mintákat és tapasztalatokat, amelyek egy szebb és boldogabb jövőt alapoznak meg.

Ennél a pontnál kapcsoljuk össze a pénzzel (vagy bármi mással) kapcsolatos kivetítéseidet, a létezésedet és a boldogságodat. A létezésed célját (és ezzel a boldogságodat) úgy érheted el, ha megtalálod azt, amit igazán csinálni akarsz. És minél inkább azt csinálod, amit igazán akarsz (azaz ami jó érzéssel tölt el), annál inkább fel fogod ismerni, hogy minden szükségleted kielégül! Ebbe természetesen a pénz is beletartozik, de nem csak a pénz, és ekkor már egyáltalán nem lesz központi szerepe, így nem gátol meg abban, hogy biztonságban érezd magad, hogy szabad legyél, hogy egészséges legyél (és így tovább)…

Ez a rendszer működőképes, bármi is az, amit igazán csinálni akarsz, azonban itt dinamizmusra, állandó változásra van szükséged, valamint állandó szenvedélyre, hogy fenntartsd ezt. A boldogság és a pénz paradoxona éppen abban áll, hogy ha azt csinálod, amit igazán akarsz, akkor még pénzt sem kell érte kapnod, mégis biztosítva van a létezésed.

Kérdés: mégis honnan tudom, hogy mi az, amit igazán csinálni akarok, hogy ezzel elérjem a boldogságomat?

A válaszom: keresd meg az életcélodat, illetve vizsgáld meg az életutadat! Ez az út sokkal inkább egy irány, amely nem egyetlen tevékenységet feltételez, nem statikus, hanem folyamatosan változik, állandó mozgásban van, a saját fejlődéseddel együtt fejlődik. Attól, mert szeretsz csinálni valamit, még nem jelenti azt, hogy az az életcélod. Ha gondolsz valamire, és az keretet ad 10-15 évre, akkor már jó helyen jársz, vizsgálódj tovább magadban. Javasolom, hogy keress olyan tevékenységeket, amelyekben ki tudod fejezni a tehetségedet, ez valószínűleg közelebb visz a megoldáshoz (ebben segíthetnek a külső visszajelzések, mi az, amiben jó vagy). Továbbá figyeld az érzelmeidet, mivel ezek nagyon jó visszajelzéseket adnak: ha olyan tevékenységre találsz, amely az életcélod lehet, lelkes leszel és energetikus, a pozitív energia átjárja az egész testedet!

Hogy példával is szemléltessem, amiről eddig beszéltem: nekem jelen pillanatban az az életcélom (hívhatod akár küldetésnek is), hogy minél több emberrel megismertessem a pénzügyi intelligencia fontosságát (annak minden kapcsolódási pontjával együtt), hogy elmélyítsem a magyar emberek befektetési kultúráját, és hogy minél több embernek segítsek felismerni a boldogsághoz vezető utat. Ahhoz, hogy ezt tehessem, ott kellett hagynom a munkahelyemet, és bár sem ebből a blogból, sem a Cashflow játékvezetésből származó jövedelem nem fedezi a költségeimet, mégis biztonságban érzem magam, szabad vagyok, lelkes, tele vagyok energiával, és boldogsággal tölt el az, amit csinálok.

Bízom benne, hogy sikerült jópár hazugságot és tévhitet eloszlatnom a pénzzel és annak fontosságával kapcsolatban Benned. Azt kívánom, hogy találd meg azt, amit igazán csinálni akarsz, teremtsd meg a körülményeket hozzá, hogy ezt csinálhasd, és légy boldog, akár pénzzel, akár pénz nélkül…


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs