2017. november 08.
Hazánk legfinomabb sajtjai

A sajtok az étkezésünk fontos részei, hiszen rengeteg tápanyag van bennük és nagyon finomak is, viszont vannak hazánkban olyan sajtok, amelyek egyenesen ínycsiklandozóak. Az idei Magyar Sajtok Versenyét például a baracskai Csíz sajtműhely félkemény sajtja nyerte. A versenyen profi zsűri mondott véleményt, ráadásul rengeteg különböző sajt szállt versenybe. Nézzük tehát a legfinomabb magyarországi sajtokat.

Az első tehát a baracskai félkemény sajt, amit 4 hónapon át érleltek a Velencei-tótól néhány kilométerre, Baracskán. A sajt eredeti gouda formában készült, és nemcsak a gyönyörű legelők aromáját tükrözi, hanem olyan, akár a napfény, tehát a sajt nemcsak finom, hanem esztétikus is. Ha beleharapunk a sajtba, akkor egy lágy és egyben rugalmas sajtba harapunk bele, ami hajlékony, íze pedig karamella-szerű, édeskés. A Tekeresvölgyi manufaktúra – Matuzsálem 14 nevű sajt egy hosszúőrlésű, szintén félkemény sajt, amely magyar tarka tehén tejéből készült. Ezt a sajtot nagyjából 12 hónapig érlelték a pincében, a megfelelő körülmények között. A sajt kérgét egy réteg nemespenész fedi, ami az érlelési időszak alatt alakul ki.

A harmadik a Bükki Sajtmanufaktúra faszenes tehénsajtja, ami magyar zsíros tarka tejből készül, és ez egy igazán lágy sajt, amibe ha beleharapunk, akkor a mennyországot érezhetjük nyelvünkön. Ez a sajt is rendelkezik egy nemespenész réteggel, ami egy egyedi ízt kölcsönöz a sajtnak. Ez a sajt főleg egy sajttálba lehet megfelelő, egy finom bor és egy ropogós kenyér társaságában. A versenyen a sajtok szerelmesei nemcsak sajtokat kóstolhattak, hanem egy előadást is végignézhettek arról, hogy milyen szerepe van a sajtoknak a gasztronómiáról, és a borok és a sajtok kapcsolatáról is többet tudhattak meg az érdeklődők akik ellátogattak a sajtok versenyére.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs