2013. június 22.
Használd a kerékpár lakatot! De hogyan és milyet?

Kerékpárral közlekedni különösen nagyobb városban igazán gyors, kényelmes és egyszerű is, ám sajnos az már nem minden esetben megoldható, hogy az úti cél olyan helyen legyen, ahol zárt és biztonságos helyen tárolhatnánk a bringát amíg elintézzük a dolgunkat. A kerékpár lakat ilyen esetben bizony jó szolgálatot tehet és tesz is!

[wp_ad_camp_1]

Először is érdemes eldönteni, hogy mivel is lakatoljunk, azaz a kerékpár lakatok közül mely típust válasszuk. A sodrony- vagy spirálzár csupán egy drótsodrony köteg, amit műanyag, vagy gumi burkolattal látnak el és amit könnyen kettévágnak. Szinte feltűnésmentesen és könnyedén eltávolítható. A kábelzár már talán erősebb védelmet biztosít, de szintén alacsony lopásvédelmet jelent.

Ha valódi védelmet akarsz, akkor a lánc-lakat kombinációt érdemes bevetned. Bár a lánc eléggé erős és éppen ezért képes ellenállni a behatolásoknak, de egy könnyed nyári bringázáshoz ugyan ki cipelné magával a nehéz kerékpár lakat szerkezetet?

Az U kerékpár lakat már egy jobb megoldás, ugyanis a zár kialakítása végett nagyon nehezen hozzáférhető a tolvajok számára és maga a fém is szinte elfűrészelhetetlen, de persze nem nehéz. Hátránya, hogy merev, így a kerékpáron csak kevés helyre rögzíthető, emiatt egy másik, hosszabb zárral együtt érdemes használni. Azt mindig tartsd szem előtt, hogy egy bár egy speciális kerékpár lakat lehet, hogy egy kicsit drágább, de még mindig olcsóbb, mint egy új bringa.

Természetesen amikor lakatolsz, a zár megválasztásán túl arra is figyelj, hogy hova és milyen módon rögzíted a bicajt a kerékpár lakattal. Ha csak az első kereket rögzíted a bringánk összes többi részét elvihetik, valamint az alacsony tárgyhoz sem javasolt lakatolás, hiszen azon az egész kerékpár átemelhető. Úgy lakatolj, hogy a hátsó kereked és a vázad is egyaránt rögzítve legyen!

Forrás: Kerékpár lakat


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs