2018. szeptember 26.
Gyulladás csökkentők a szervezetünkben

Amikor gyulladás keletkezik a szervezetünkben, akkor az egy természetes reakció, amely valamilyen fertőzésre, irritációra reagál. Ám nem árt komolyan vennünk, hiszen krónikussá is válhat, és ennek következménye ként súlyos betegségeket vonhat maga után.

A gyulladást sok minden befolyásolhatja, és annak erősségére is sok minden kihathat. Mint pl. befolyásolhatja a testsúly, a mozgásszegény életmód, illetve a helytelen táplálkozás is. A gyulladás szinte bárhol kialakulhat a szervezetünkben, ám a leggyakoribb az emésztőszervi gyulladás, a légutakban kialakult, az ízületekben, és sajnos az idegrendszerben is. Melyek nem megfelelő kezelés mellett krónikus szövődményekkel járhatnak. Ám, ha tudatos és egészséges életmódot folytatunk, akkor az nagyon jó ennek a megelőzésére, illetve a fennálló betegségek kezelésében is. Számos olyan élelmiszert ismerünk, melyek rendszeres fogyasztásával nagyon sokat tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében. Ilyenek például a zöldségek, mint pl. a sárgarépa, karfiol, és a petrezselyem is. Ezeket fogyaszthatjuk levesben, pürének elkészítve, melyhez egy kis gyömbért is adhatunk.

Az egyik legerősebb gyulladáscsökkent a kurkuma, melynek nagyon magas a kurkumit tartalma. Ez az indiai fűszer, az egyik legegészségesebb fűszernövény. A céklának számos jótékony hatását ismerjük már, és azt is tudjuk róla, hogy nagyon egészséges, ezért számos betegség megelőzésében nagyon hasznos. Ám ezen felül a benne található betaninnak és fenoloknak köszönve, nagyon magas a gyulladáscsökkentő hatása is. Ide sorolhatjuk még a fokhagymát is, melynek az ereje szintén a benne megtalálható flavonoidoknak köszönhető. Ide sorolhatjuk még azokat a gyümölcsöket, melyek polifenolokat tartalmaznak, ilyen pl. a kék szőlő, málna, szeder, cseresznye.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs