2018. október 20.
Gyógyteák fontos tudnivalói

A világon az egyik legtöbbet fogyasztott ital a tea. Talán azt gondoljuk, hogy teát mindenki tud készíteni, ám ha igazán különleges íz világú és hatóanyagokban gazdag teát szeretnénk, akkor az teljesen más történet.

De vajon mit is nevezhetünk teának? Teának azt az italt nevezhetjük, amely szigorúan teacserjéből készült. A teacserjét különböző módon dolgozhatják fel, így több mint 3000 féle teát különböztethetünk meg. A legfőbb teacsoportok melyeket megkülönböztetünk: a zöld tea, amelynek a legfőbb jellemzője, hogy nem fermentált, és zsenge levelekből, illetve hajtásokból készül. A másik fajta tea az Oolong, amely már félig fermentált, és kizárólag éret hajtásokból készítik. A harmadik típus a fekete tea, amely teljesen fermentált, és általában két rügyből és egy levélből álló hajtásból állítják elő. Ezen felül megkülönböztetünk még, fehér, sárga és Pu-Ert teákat is. A teázás hagyománya eredetileg japánból származik, ahol mind a mai napig igazi teaceremóniákat tartank.

A gyógyteák elkészítésénél több szempontot is figyelembe kell vennünk, ám legjobban arra kell figyelnünk, hogy nem minden gyógynövényt egyformán kell elkészítenünk. Némelyiket forrázni kell, míg vannak melyeket forró vízben kell leáztatni és vannak melyeket elég csak hidegvízben áztatni. A gyógynövényeket mi is beszerezhetjük erdőkben, mezökön, ám nagyon fontos szem előtt tartani, hogy tiszta vegyszermentes helyekről gyűjtsük be őket. Továbbá Herbáriákban is megvásárolhatjuk őket, ilyen esetekben mindig az utasítások szerint járjunk el. A gyógyteák fogyasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy midig frissen és kortyonként kell fogyasztani. Továbbá amennyire csak lehet kerüljük el cukor és az édesítőszerek hozzáadását.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs