2014. december 29.
Francia bulldog kutya leírása

Korunk egyik legnépszerűbb kutyafajtája a francia bulldog. A 19. század végén néhány angol bulldog Franciaországba került, itt keresztezték őket terrierekkel és griffonokkal, így alakult ki a francia bulldog. Kistermetű, zömök testfelépítésű kutya, testfelépítése miatt általában 10 éves koráig él. Rövid orra miatt gyakran nehezen lélegzik és horkol.

Egy kifejlett francia bulldog általában 10-15 kilogramm. Családszerető, barátságos kutya, nagyon jól kijön a gyerekekkel is. Kiválóan érzi magát akár egy lakásban is, ugyanis nem egy túlzottan mozgásigényes fajta. Nem ideges típus, gazdáját általában rajongásig szereti. A kíméletlen bánásmódot ugyanakkor nehezen tűri, ilyenkor könnyen letargiába esik és elbujdokol. Többféle színben is tenyésztik, van belőle csíkos és tarka változat is. Általában jól kijön a többi háziállattal, így a macskákkal is, nem az a kötekedő, harapós fajta.

Nagyon igényli a törődést, sokat foglalkozzunk vele. A forró nyári napon mindig tartsuk árnyékban, rövid orra miatt ugyanis nehezen lélegzik, ezért könnyen hőgutát kaphat. Mindig ellenőrzött és megbízható tenyésztőtől vásároljunk kölyköt. A francia bulldog nem olcsó kutyafajta, egy törzskönyvezett kölyökkutyáért akár százezer forintot is elkérhetnek. Fontos számára a megfelelő táplálék, lehetőleg kutyaeledellel etessük, azonban mindig figyeljünk oda a mennyiségre, mert könnyen elhízhat. Jól gondoljuk meg a tartását, mert előreláthatólag tíz évre fogadunk magunk mellé egy négylábú társat.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs