2013. január 22.
Forintpiaci spekulációtól kell tartani?

A forint helyzete most épp nem a legjobb, ezt sajnos mindenki tudja, de reménykedhetünk a javulásban, ám a egy nemrégiben kiadott közlemény szerint a pénzügyi szolgáltató csoport szakértői, azaz a Quaestor, arra is figyelmezteti az embereket, hogy a jegybankelnök személyében bekövetkező változás miatt valószínűleg spekulációkra lehet számítani, ami viszont jelentős változásokat indíthat meg a forint eddig sem túl erős piacán.

[wp_ad_camp_1]

A Quaestor bejelentését még pénteken tette közzé, miszerint az előrejelzések 4,5 százalékos éves átlagos inflációt hozhatnak az idei évben hazánk számára, ami esetleg csak jövőre enyhülhet egy kicsit, azaz 3,8 százalékra mérséklődhet az infláció, ami még mindig jelentős értéket tesz ki sajnálatos módon.

A Quaestor pénzügyi társaság szerint a hazai pénzügyi növekedésnek természetesen van pár meghatározó tényezője is, tehát a helyzet nem javíthatatlan. A növekedéshez hozzájárulhat a most beinduló új járműipari és az ezzel járó, ehhez kapcsolódó beszállítói beruházások száma, az uniós források jelentős hasznosulása, valamint a másik segítség a mezőgazdaság hozzájárulásának pozitív alakulása. A kilátások viszont így is csak annyit javulhatnak, amennyit Németország gazdasága javul, hiszen és a magyar exportnak ezt kell megragadnia, erre alapozhat egy kissé.

A pénzügyi szakemberek továbbá megjegyzik még azt is, hogy a bizalmi indexek hazánk iránt csak 2008-ban, a nagy válság mélypontján voltak lejjebb a jelenlegi siralmas szinteknél, így sajnos vagy sem, de nem nagyon látható még csak a halvány szikrája sem a költekezési, hitel-kihelyezési, -felvételi kedv fellendülésének, hirtelen beindulásának. A Quaestor szakemberei továbbá azt is elmondták, hogy az idei évben várhatóan 0,1 százalékos GDP-csökkenés lép fel, amíg az a szám a jövő évre tekintve elérheti az 1 százalékos bővülést is akár.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs