2017. március 12.
Fokhagyma a kertünkbe

A fokhagyma egy gyógy- és fűszernövény. Erőteljes aromával rendelkezik. A magyar ételeknél az egyik leggyakrabban előforduló fűszernövény. Létezik őszi és tavaszi fokhagyma, amit a vetés időpontja határoz meg. A víztartalmuk miatt, méretben különböznek.

Az őszi sokkal nagyobb és biztosabb termést hoz, mint a tavaszi, viszont lazább húsú, és enyhébb aromájú. Az őszinek buroklevelén és gerezdhéján lilás színeződés található. A tavaszi fokhagyma nagyobb szárazanyag tartalommal rendelkezik. Tovább eltartható, zamatát májusig megtartja, koncentráltabb íze miatt, kevesebb mennyiséget kell az ételekhez használni. Héja vékony és fehér. A fokhagyma nem mondható igényesnek. Elviseli a hideget, de a nyári meleget is. Erős gyökérzetével még a szárazabb talajból is tud nedvességet gyűjteni. Érdemes kertünkben ültetni, akár értékesítés miatt, vagy otthoni használatra is. Ez kevés befektetést igényel, viszont gazdaságos termésre számíthatunk.

Az őszi fokhagyma gerezdjeit, október elején kell elduggatni. Ültessük 4-5cm mélyen, 25cm sor- és 10cm tőtávolságra. Ez majd csak a tavasz kezdetén fog növekedésnek indulni. A kis levéllomb miatt, kapálást igényel, mivel a körülötte lévő terület, hamar elgazosodik. Ennél a munkánál figyeljünk, hogy ne sértsük meg a hagyma fejét. A felszedésére nyáron, június végén kerül sor, mikor már levelei megsárgultak, de a szára még enyhén zöld. Ne hagyjuk ezt a munkát túl későre, hisz akkor a növény újrahajthat és már tárolásra sem lesz megfelelő. A tavaszi fokhagymát március elején ültetjük. Vízigénye nem nagy, öntözés nélkül is terem, viszont ha szárazság idején locsoljuk, nagyban hozzásegítünk a jelentősebb terméshez. Figyeljünk oda, hogy a felszedésnél ne a szárnál fogva húzzuk ki. Használjunk hozzá ásót vagy villát, nyúljunk alá és csak úgy emeljük ki a földből. Így elkerülhetjük, hogy leszakítsuk a levélzetét, ami miatt elveszítheti jó tárolhatóságát, és a hagymafej sem tud jól összeszáradni. A fokhagyma után, a parlagon maradt területet beültethetjük salátával, spenóttal, céklával.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs