2019. május 26.
Fogínysorvadás tünetei és orvoslása

Ma már sajnos elmondhatjuk, hogy egy igen gyakori népbetegségről beszélhetünk. A páciensek a legtöbb esetben a következő panaszokat észlelik: gyulladás, a  fogmosás alkalmával fogínyvérzés, kellemetlen szájszag, mozgó és mozgatható fogak, illetve az eredeti helyükről elvándorolt fogak.

A fogínysorvadás kialakulásának hátterében számos dolog állhat, a leggyakoribbak a következők: eltávolítatlan lepedék és fogkő, nem megfelelően záró tömések és korona, magas tömések vagy koronák, rendellenesen álló fogak, cukorbetegség illetve dohányzás. Amennyiben szeretnénk elkerülni a fogínysorvadással járó kellemetlenségeket, akkor rendszeresen, legalább félévente kell fogorvosi kontrolra járnunk, tartanunk kell a megfelelő szájhigiéniai szokásokat, illetve szükség esetén el kell távolítani a fogkövet, és az elhasználódott töméseket is kell cserélni. A fogínysorvadásra azért kell nagyon oda figyelni és időben orvosolni, mivel az állandóan fennálló gyulladás elpusztíthatja a fogak tartószerkezetét, amely a fogak kilazulásához vagy akár azok elvesztéséhez is vezethet.

Továbbá a krónikus gyulladás gócként terhelheti a szervezetünket és további betegségekhez is vezethet. Mint pl. szívbelhártya-gyulladás, ízületi panaszok, bőrgyógyászati betegségek, koraszüléshez is vezethet, illetve cukorbetegség esetén súlyosbíthatja azt. A már fennálló problémát úgy lehet gyógyítani, hogy az íny, illetve a fogágy állapotát egy vizsgálat keretein megállapítják, hogy mennyire súlyos. Ezen felül a lepedékektől és fogkőtől megtisztítják a fogakat és az elhasználódott rossz töméseket is kicserélik. Amennyiben szükséges, akkor akár sebészeti beavatkozást is végre hajtanak, hogy a mozgó fogakt rögzítsék.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs