2014. október 10.
Flamingó, a virágok királynője

Az egyik legszebb virágunk a különleges, páratlan formájú, több színben pompázó flamingó. A párás, meleg éghajlatú vidékről származó növény eredetileg fán él. A kis flamingóvirág levelei keskeny lándzsa alakúak. Könnyebben nevelhető a többieknél. Testvére a nagy flamingóvirág, levelei nagyok, szív alakúak.   A fenti két faj keresztezéséből lett a kerti flamingóvirág.

Vázában a vágott virág sokáig eláll, ha teljesen kifejletten vágják le, mikor a torzsavirágzat alján kinyíltak az apró nővirágok. Gyors növekedésű, magassága eléri a 40-80 cm-t. Szaporítása a tősarjak leválasztásával, tőosztással, dugványozással, magvetéssel történik. Vigyázni kell, mert nedve mérgező hatású.

Savanyú hangaföld, homok és lombföld keveréke a legjobb táptalaj számára. A felszínre érdemes néhány cm tőzegmohát teríteni.

Kétévente, tél végén ajánlatos átültetni. Ha a gyökerek teljesen kitöltik a cserepet, az nem probléma, emiatt nem kell átültetni. Olyan helyet keressünk neki, ahol télen is világos van, nyáron pedig szűrt a fény.

A leveleket rendszeresen vízpermettel kell nedvesíteni, figyelve arra, hogy a gyökerek ne álljanak vízben. Télen ritkább öntözést igényel,kéthetenként  javasolt tápoldatozni.

Száraz levegőben pajzstetvek támadhatják meg a növényt, káliszappanos lemosás, permetezés segíthet a problémán. Ha a leveleken kis, kör alakú, szürkészöld, éles határvonalú foltok jelennek meg, akkor a hőmérséklethez képest túl magas a levegő páratartalma. Ha a levelek halványak és  sárgulnak, akkor túl sok öntözést kapott. Ha nagyobb, szabálytalan alakú, szürkésbarna, sárga udvarú foltok jelennek meg a leveleken, gombaölő szeres permetezéssel orvosoljuk.

A helyes ápolást, gondozást bőséges virágzással hálálja meg a flamingóvirág.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs